“Top Gun” na četiri točka: McLaren i tajnoviti Skunk Works spremaju megaprojekat (VIDEO)

Inženjeri i naučnici koristiće najsavremeniju tehnologiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: McLaren

Kompanija McLaren, poznata po hiperautomobilima, najavila je saradnju s tajnovitim odeljenjem Lockheed Martina, kako bi istražila futuristička dizajnerska rešenja.

Podsećamo, Skunk Works je zaslužan za razvoj špijunskih aviona U-2, SR-72 Blackbird, kao i drugih “top secret” projekata (više OVDE pročitajte).

Odeljenje radi daleko od očiju javnosti, s fokusom na avijaciju, dok će se novoformirano partnerstvo baviti autoindustrijom.

Inovativna rešenja

Inženjeri i naučnici pokušaće da iskoriste najsavremeniju tehnologiju u svetu komercijalnog dizajna automobila, prenosi Autoevolution.

Tim povodom, glavni tehnički direktor McLarena Daren Godard je rekao:

– Uvek smo pomerali granice i tražili inovativna rešenja za izradu vrhunskih superautomobila. Zato projekat s Lockheed Martinom deluje prirodno. Nadamo se da je ovo početak duže saradnje koja će koristiti našim klijentima.

Zajednično istraživanje je najavljeno u sedištu Skunk Worksa u Kaliforniji, a na fotografijama su prikazani hipersonični avion Darkstar (zvezda hita “Top Gun: Maverick”) i hibridni McLaren Artura.

Foto: Printscreen Youtube / Lockheed Martin

Darkstar “seče” oblake

Objektiv je ranije pisao o neverovatnom avionu koji ne postoji u stvarnosti, dok na filmskom platnu “seče” oblake brzinom od 10 Maha!

Tokom priprema za snimanje poslednjeg megahita Toma Kruza, producenti su zatražili pomoć Skunk Worksa kako bi izradili specijalnu letelicu.

Koliko Darkstar izgleda stvarno ukazuje tvrdnja producenta Džerija Brukhajmera da je “Kina odlučila da okrene svoj špijunski satelit i snimi letelicu”.

Vrhunski hibrid

Pomenuti hibrid visokih performansi debitovao je početkom prošle godine.

Četvorotočkaš poseduje brojne tehnološke novitete, a zasnovan je na platformi MCLA (McLaren Carbon Lightweight Architecture), koja je snažnija, bezbednija i lakša od prethodne.

Artura pokreće 3.0-litarski V6, uparen sa elektromotorom, ukupne jačine 671 KS i 720 Nm.

Dostiže “stotku” za tri sekunde, uz maksimalnu brzinu 320 km/h, a više detalja možete OVDE saznati.

 

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar