Yugo je sve traženiji u Americi: Cene kultnog automobila lete u nebo!

Zastavin izvozni adut pojavio se na tamošnjem tržištu 1985.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Maciej Dakowicz / Alamy / Profimedia

Najnovije informacije “preko bare” potvrđuju popularnost kultnog četvorotočkaša među Amerikancima, koji su spremni da za njega izdvoje pozamašan novac.

GVX i kabrio verzije su posebno na ceni, a sasvim solidno prolazi i običan Yugo. On se vizuelno ne razlikuje od modela koji su 1990-ih držali prevlast na ovdašnjim putevima.

Poslednji primer zabeležen je u ponudi aukcijske platforme Bring-A-Trailer.

Cena, prava sitnica

Reč je o modelu Yugo GVL iz 1988, koji je prešao nepunih 108.000 kilometara. Fotografije prikazuju održavan automobil, čiji je vlasnik očigledno štedeo 1.1-litarski agregat sa 55 KS.

Vozilo je prodato za 9.001 dolar(!), čime se potvrđuje da 12.100 dolara za kabriolet nije puka slučajnost ili ishitren potez nekog “jugonostalgičara”.

Galeriju fotografija i opis automobila možete OVDE pronaći.

Inspirisao umetnike

Podsećamo, jugoslovenski izvozni adut pojavio se na američkom tržištu 1985, a tokom osam godina prodat je u 141.511 primeraka (ukupno ih je izvezeno 256.691).

I pored toga što se čitav projekat ne može nazvati promašajem, Yugo America je često ismevan, pa čak nazivan “najlošijim automobilom na planeti”.

S druge strane, Yugo je devedesetih bio izvor inspiracije za umetnike u Njujorku, koji su organizovali zanimljivu izložbu.

Naši četvorotočkaši su pretvoreni u neverovatne instalacije, a više detalja OVDE pročitajte.

 

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar