Mnoge zanima da li mogu da se smeju: Da li psi imaju smisao za HUMOR i koje rase su najrazigranije?

Da li je moguće da je psima nešto stvarno smešno?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Šta mislite – da li se vaš pas ikada smeje? Ili mu je nekad nešto smešno? Da li je moguće da mu je išta stvarno smešno, onako, na ljudski način?

Psi su obično uvek spremni za igru i izazivaju situacije koje nas zasmejavaju. Ipak, ne može se reći da to rade namerno. Čak i ako ponove „duhovito“ ponašanje, više je zbog pozitivne reakcije vlasnika. Šta bi onda bio dokaz da psi imaju smisla za humor i – možemo li uopšte tako nešto da tvrdimo?

Darvin

Ne čudi da je prvi naučnik koji je posumnjao da psi imaju smisla za humor upravo Čarls Darvin. godine 1872. u svom delu „Poreklo čoveka“ zapisao je: „Psi pokazuju ono što bi se pošteno moglo nazvati smislom za humor, i razlikuje se od obične igre. Ako im bacimo štap ili neki drugi objekat, često ga nose na određenu udaljenost, zatim sednu i spuste ga uz sebe na zemlju, i čekaju da njihov gospodar priđe dovoljno blizu da može da ga dohvati. Zatim će zgrabiti štap i trijumfalno odjuriti ponavljajući isti manevar, pri tom očigledno uživajući u praktičnoj šali.“

Ponašanje

Ovaj Darvinov zapis ujedno nas upućuje i na jedini način kojim pseću ideju humora možemo da proverimo – posmatrajući njihovo ponašanje. Važno je imati u vidu da ljudski i pseći humor ne može biti identičan. U našem svetu, ključan je jezik i vizuelne predstave (recimo, nasmeje nas dobar vic ili kad se u crtanom filmu neko oklizne na koru banane).

Foto: Shutterstock

Psa ne možemo da pitamo šta mu je smešno, ali možemo da posmatramo i zaključujemo. Ako krenemo od toga da psi odlično razumeju koncept igre, i znaju jasno da prepoznaju ozbiljnu od neozbiljne situacije, upravo razigranost bi mogla da upućuje na smisao za humor. Međutim, nisu sve rase jednako spremne na igru. Po tom principu, mogli bismo da razvrstamo pse koji su više ili manje razigrani, a samim tim više ili manje duhoviti.

Prema listi koju su objavili stručnjaci za pseće ponašanje, po humoru i igri prednjače rase poput irskog setera i pudle, a na samom dnu su čivava i rotvajler.

Ovo su najrazigranije rase: Irski seter, engleski springer španijel, patuljasti šnaucer, pudla, zlatni retriver, šetlandski ovčar, nemački kratkodlaki ptičar.

Natprosečno razigrane rase: mađarska vižla, foks terijer, labrador retriver, jorkpirski terijer, zapadnopkotski beli terijer, nemački ovčar.

Prosečno razigrane: jazavičar, kovrdžavi bišon, dalmatinac, bokser, maltezer, bigl.

Ispodprosečna razigrananost: doberman, česapik retriver, sibirski haski, avganistanski hrt, njufaundlenski pas, stari engleski ovčar, nemačka doga.

Najmanje razigrani psi: samojed, čivava, rotvajler, pekinezer, akita,aljaski malamut, bernardinac, čau čau, buldog.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, petmagazine.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar