Vesić čestitao Železničku novu godinu: Veliki investicioni projekti izgradnje i modernizacije železnice

Na srpskim prugama, sutra stupa na snagu novi železnički red vožnje a taj dan železničari obeležavaju kao Železničku Novu godinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić čestitao je danas svim zaposlenima u železničkom sektoru Srbije Železničku Novu godinu – prelazak na novi železnički rod vožnje, koju će obeležiti, kako je naveo, “veliki investicioni projekti izgradnje i modernizacije železničke infrastrukture”.

Na srpskim prugama, sutra stupa na snagu novi železnički red vožnje a taj dan železničari obeležavaju kao Železničku Novu godinu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pored ostalog, u novom redu vožnje je nastavak izgradnje brze pruge između Novog Sada i Subotice dok između Beograda i Niša započinje izgradnja brze pruge, što predstavlja za novu eru srpskih železnica.

– Nakon decenija i decenija praznih priča i obećanja koje ne ne znam ko sve nije davao krećemo sa izmeštanjem pruge iz centra Niša i modernizacijom deonice ka Dimitrovgradu, a dalje gradimo i prugu između Niše i Brestovca – naveo je Vesić.

Po novom železničkom redu vožnje, na prugama „Infrastrukture železnice Srbije“ biće 384 voza u putničkom saobraćaju, dok je u robnom transportu predviđeno ukupno 2.818 trasa za teretne vozove.

U putničkom saobraćaju „Srbija Voz“ je jedini prevoznik, do je u teretnom saobraćaju transportno tržište liberalizovano i u novom redu vožnje je čak 17 operatera, od kojih je samo „Srbija Kargo“ u državnom vlasništvu, podsetio je Vesić.

U narednom periodu Ministarstvo će posvetiti posebnu pažnju železničkim preduzećima, što se posebno odnosi na Srbija Kargo koji je na tržištu.

Ova preduzeća, pre svega Srbija Kargo, moraju i mogu bolje da posluju i tako odgovore na milijarde evra koje naša zemlja ulaže u železnicu, rekao je Vesić.

Ministar je naglasio da je bezbednost železničkog saobraćaja i u novom redu najznačajniji zadatak svih kompanija u železničkom sektoru.

– Naravno, svi železničari svojim profesionalnim, odgovornim i posvećenim radom daju svoj puni doprinos ne samo uspešnoj realizaciji novog reda vožnje, već i ostvarivanju svih postavljenih poslovnih zadataka i ciljeva – poručio je ministar.

Tradicionalno, noć prelaska na novi red vožnje, železničari obeležavaju kao svoju Novu godinu.

– Železničkim kompanijama u Srbiji želim uspešan prelazak na novi red vožnje, a svim zaposlenima u železničkom sektoru ujedno čestitam Železničku novu godinu – poručio je ministar Vesić.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar