OPREZ! Prodaju se podaci 500 miliona WhatsApp korisnika, među njima i brojevi iz Srbije

Informacije se nude za više hiljada američkih dolara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: True Images / Alamy / Profimedia

Na jednom od poznatih hakerskih foruma prodaju se podaci skoro 500 miliona WhatsApp korisnika, tačnije njihovi brojevi telefona.

Procurele informacije podrazumevaju korisnike iz 84 zemlje, među kojima su Srbija, Slovenija, Hrvatska i Albanija.

Ko je u riziku?

Više izvora potvrđuje da je reč o autentičnoj bazi podataka, verovatno iz 2022, što znači da je četvrtina ukupnog broja WhatsApp korisnika u riziku, prenosi TechRadar.

Najviše informacija dolazi iz Egipta (45 miliona), Italije (35), Sjedinjenih Država (32), Saudijske Arabije (29), Francuske (20), Turske (20), Britanije (11), Rusije (10).

Kada je reč o našoj zemlji i komšijama brojke ovako izgledaju – Srbija (162.898), Slovenija (229.039), Hrvatska (659.115), Albanija (506.602).

Kako se saznaje, podaci američkih korisnika ponuđeni su za 7.000 dolara, a britanskih za 2.000 dolara. Kompletan spisak videćete na OVOM linku.

Foto: IB Photography / Alamy / Profimedia

Moguće zloupotrebe

Stručnjaci upozoravaju da se procurele informacije mogu zloupotrebiti na više načina – od takozvanih phishing napada, slanja spam poruka, do marketinških i drugih prevara.

Korisnicima se preporučuje da budu oprezni u slučaju poziva ili slanja poruka sa nepoznatih brojeva.

Prodavac nije precizirao kako je došao u posed WhatsApp podataka, uz tvrdnju da pripadaju aktivnim korisnicima, prenosi CyberNews.

S obzirom da je reč o velikom curenju informacija očekuje se saopštenje kompanije Meta, u čijem je vlasništvu poznata platforma.

 

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar