Pravo je vreme za jesenje putovanje, a pored mnogobrojnih ponuda za obilazak gradova Evrope, ekipa Objektiva je ovog novembra imala potpuno drugačije iskustvo… Iako je prosečnom Srbinu, kada priča o Turskoj prva asocijacija prelepi Istanbul, koji je i te kako popularna destinacija naših turista, mi smo otrkili predele Turske koji su bezrazložno u ovo doba godine, među našim putnicima, zapostavljeni.
Uputili smo se u oblizak bisera turskog Egeja: Izmir, Alačati, Urlu, Kušadasi i Bodrum. Ove letnje destinacije, koje tokom vreli meseci vrve od turista, čini se da je upravo sada najbolje upoznati. Temperatura se kreće oko 20 stepeni Celzijusa, a čuveni areološki lokaliteti kao što je drevni grad Efes i Apolonov hram su konačno oslobođeni od posetilaca, pa se čini kao da su otvoreni samo za vas. Ipak, ono što svakako ostavlja najjači utisak je to što baš sada, ove oblasti Turske doživljavaju pravi procvat! U jeku je berba maslina, a upravo je to prava turistička atrakcija, koju svako treba da doživi barem jednom u životu.

Drvo staro 3.200 godina
Naša ekipa je imala čast da poseti vredne meštane seoceta Kazilki u kome raste drvo masline staro čak 3.200 godina.
Grane se savile do zemlje od sočnih maslinki, a meštani koji su za nas pripremili delicije upravo od ove „hrane bogova“, kažu da je pravo maslinovo ulje- lek.
-Svako jutro pre doručka, popiti jednu kašiku ulja oteraće sve boljke i uništiti holesterol. Sve je organska proizvodnja, a radnici prave ulje sa puno ljubavi što se oseća u svakoj kapi- kažu za Objektiv meštatni Kazilikja.

Da je od pamtiveka upravo ovde bio epicentar uzgoja maslina, dokazuje i fabrika maslinovog ulja u drevnom jonskom gradu Klazomenai. U Anadoliji su masline uzgajane oko šest hiljada godina. Najstarija radionica maslinovog ulja na svetu otkrivena je upravo u ovog gradiću. Mikroklima i teren Klazomenaja su takođe idealno pogodni za vinogradarstvo, a vina proizvedena u antičko doba pronađena su u jedinstvenim amforama.

Najveći muzej maslinovog ulja
Na našoj turi, ostali smo bez daha i u Muzeju maslinovog ulja Kostem, koji je najveći svetski muzejski kompleks maslinovog ulja, što je svedočanstvo o važnosti uzgoja maslina na Egejskom moru i poluostrvu Urla. Sledi striktno organsku i prirodnu poljoprivrednu politiku za proizvodnju visokokvalitetnog maslinovog ulja i prostire se na ukupnoj površini od 20 hiljada kvadratnih metara. Kompleks obuhvata Muzej tehnike, Muzej sapuna, higijene i čišćenja, modernu fabriku i magacin maslinovog ulja, odeljenja za informacije o maslinovom i maslinovom ulju i radionice za drvo i keramiku. U prednjoj bašti muzeja zasađene su sve vrste drveća koje se mogu gajiti u regionu logikom stvaranjaarboretuma, a u dvorištu je stvorena kolekcija maslina anadolskih tipova uzgoja maslina, posebno sa egejskom maslinom.
Piše: Nikolina Marić
BONUS VIDEO:
Komentari (0)