Veliki narodni skup završen pesmom “Ovo je Srbija”: Odavde NEMA NAZAD, Srbe sa KiM niko neće proterati

Srpski narod više nema kud, ne može da trpi Kurtijev teror

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv

Predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije, nakon sastanka u Zvečanu, doneli su odluku da zbog poslednjih poteza Prištine i terora Aljbina Kurtija napuštaju sve političke institucije – skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na severu KiM i pravosudne organe, policiju i administraciju. U severnom delu Kosovske Mitrovice održan je veliki narodni skup kod Spomenika knezu Lazaru, a u našem blogu pratite dešavanja o situaciji na Kosmetu iz minuta u minut.

12.52 – Najveći skup na KiM

Današnjem skupu je prisustvovalo 10.000 ljudi. To je najveći skup ikada na Kosovu i Metohiji.

12.50 – Ori se pesma “Ovo je Srbija”

12.44 – Rakić: Dosta ugnjetavanja Srba

Predsednik Srpske liste Goran Rakić istakao je da su se Srbi danas okupili da uputimo poruku da je dosta ugnjetavanja.

– Juče smo podneli ostavke, ali želim sada javno da vama vratim mandate, vi ste nas birali, a ne Priština. Okupili smo se da uputimo poruku da je dosta ugnjetavanja Srba na KiM.

Dodao je da ostavkama brane Briselski sporazum i međunarodno javno pravo.

Foto: Printscreen/TV Pink

– Mi želimo mir, mir, mir i samo mir. Molim vas da ne nasedate na provokacije, mi nismo remetilački faktor i nećemo nikom da pretimo. Na kraju, želim da vam prenesem srdačne pozdrave predsednika Aleksandra Vučića, koji je tražio da čuvamo mir i jedni druge, ali ponovio da će Srbija biti uz nas i da neće dozvoliti proterivanje Srba. Odavde nema nazad, živela Srbija – podvukao je Rakić.

12.39 – Simić: Ovo je naše, jeste, bilo je i biće

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić se takođe obratio okupljenima i pozvao sve da visoko dignu srpske zastave.

– Ovo je naše, jeste, bilo je i biće. Za poštovanje međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma, mira i stabilnosti. Ne želimo da budemo paravan kosovskim institucijama za nasilje nad srpskim narodom – kazao je on.

Foto: Printscreen/TV Pink

12.38 – Obraćanje Radojevića

Milan Radojević, koji je podneo danas neopozivu ostavku na funkciju gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, istakao je da Srbe sa KiM niko neće proterati.

– Naša borba se nastavlja, biće u drugom obliku, ali nema predaje, nastavljamo dalje.

12.31 – Nenad Đurić održao emotivan govor

Smenjeni komandir Regionalnog policijskog direktorata Sever na Kosovu i Metohiji Nenad Đurić održao je emotivan govor.

– Slavni moj napaćeni rode, stajati danas ovde pred vama je privilegija. Ja ispred sebe vidim najlepše pupoljke usađene u zemlju. Spavali smo i sanjali dugo godina. Odjednom se trgnusmo i evo, probudili smo se i shvatili da je naša sudbina u našim rukama. Imamo veliku obavezu da ih uzgajamo. Zalivajmo ih osmehom, srcem i dušom. To nam je obaveza ovde, na našoj zemlji. Mi druge zemlje nemamo. Hoćemo na svojoj zemlji saditi najlepše cveće, miris mira, zdravlja i ljubavi. Za sve oni koji sumnjaju, citiraću velikog Njegoša: “Svak’ je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka” – kazao je Đurić. Ceo govor srpskog heroja pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

Foto: Objektiv

12.23 – Obraćanje sudije Ljiljane Stojanović

Sudija Ljiljna Stojanović obratila se okupljenima.

– Nismo mogli da budemo nemi posmatrači, pridružili smo se svima ostalima u ovoj priči i ovoj odluci. Znam da znate šta se događalo, ali podsećam da smo ovolike godine čekali da se ispuni potpisano, nikad to nismo dobili. Nije zaživelo priznavanje srpskih odluka donetih do 2017. godine.

Foto: Printscreen/TV Pink

Istakla je da Vučić nikada nije Srbe sa KiM prepustio same sebi.

– Živela Srbija, naša domovina, živeo predsednik Aleksandar Vučić, da svi zajedno istrajemo u pravdi i jednakosti svih građana – zaključila je sudija.

12.19 – Elek: Rukovodstvo Srbije nam omogućilo bolje uslove za rad

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek održao je govor.

– Zdravstvo je stub opstanka i ostanka svih Srba na KiM. Imali smo podršku rukovodstva, pre svega predsednika Vučića, podršku Vlade, Kancelarije za KiM. Omogućili su nam bolje uslove za rad – kazao je Elek.

Foto: Printscreen/TV Pink

– Privremene institucije u Prištini godinama vrše teror nad Srbima. U jeku pandemije koronavirusa, kada je Vlada Srbije omogućila vakcine za sve građane KiM, nama nije bilo omogućeno da budemo vakcinisani u našim domovima zdravlja.

Istakao je da narod veruje Vučiću i državi Srbiji.

12.14 – Tanja Vujović se obratila na skupu

Okupljenima se obratila i dekanica Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović.

– Među našim studentima ima potomaka žetelaca, ubijenih i kidnapovanih Srba. Borimo se goloruki, srcem prepunim ljubavi prema zemlji koja nas je iznedrila. Borimo se jer je to pitanje našeg identiteta.

Foto: Printscreen/TV Pink

12.10 – Obraćanje Nebojše Arsića

Rektor Univerziteta u Prištini, sa sedištem u Severnoj Mitrovici, dr Nebojša Arsić, prvi se obratio.

– Naš Univerzitet je jedan od stubova našeg opstanka. Mi smo tu da mladost izvedemo na pravi put, da budu ponosni na svoje poreklo – kazao je Arsić i dodao da je država Srbija pružila veliku podršku.

Foto: Printscreen/TV Pink

12.06 – Počeo veliki narodni skup, ori se himna “Bože pravde”

Veliki narodni skup u Severnoj Mitrovici započeo je intoniranjem himne Srbije “Bože pravde”.

11.48 – Srbi nose transparente sa snažnim porukama

Veliki broj ljudi se okupio u Severnoj Mitrovici, a nose parole koje pozivaju na slbodu ko donačne slobode od Kurtijevog terora. Detaljnije možete da pročitate OVDE.

11.34 – Vučić razgovarao sa Tajanijem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Italije Antonijom Tajanijem.

Predsednik Vučić je italijanskom zvaničniku, kao predstavniku jedne od zemalja Кvinte, objasnio stavove Srbije povodom najnovijeg razvoja situacije na Кosovu i Metohiji. On je rekao da će se Srbija, kao i do sada, ponašati ozbiljno i odgovorno, poštujući svoje obaveze i opredeljenje da čuva mir i stabilnost, koji Priština ugrožava svojim jednostranim aktima i akcijama. Opširnije čitajte OVDE.

11.28 – Simić pozvao sve Srbe da dođu na skup

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je danas sve Srbe sa KiM da dođu na skup zakazan za podne u severnom delu Kosovske Mitrovice i pošalju poruke mira, istakavši da su ostavke predstavnika Srba u prištinskim institucijama neopozive, ali i da je ostavljen prostor da se razgovara.

– Ja pozivam i sada sve Srbe da dođu na skup i da pokažu ko je naša država, ko je naš predsednik i kome mi pripadamo. Naša država je Srbija, mi drugu nemamo i nećemo – rekao je Simić gostujući na TV Prva. Detaljnije u POSEBNOJ VESTI.

11.04 – Mitrovicom odjekuje pesma “Veseli se srpski rode”

Sa razglasa se čuju srpske patriotske pesme, a Mitrovicom trenutno odjekuje pesma “Veseli se srpski rode”. Pristigli sz i politički predstavnici Srba južno od Ibra – Ljiljana Šubarić, gradonačelnica opštine Gračanice i Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca.

11.00 – Milović: Smena Nenada Đurića bila je kap koja je prelila čašu

Dragiša Milović podneo je danas neopozivu ostavku na funkciju gradonačelnika opštine Zvečan.
Na vanrednoj sednici, odnosno sednici po hitnom postupku na kojoj su prisustvovali odbornici skupštine opštine, gradonačelnik i članovi njegovog kabineta, odlučeno je da svi podnesu neopozive ostavke.

10.58 – Stano pozvao Kurtija da odmah odloži primenu odluke o registarskim tablicama

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je prištinske vlasti da odmah odlože primenu odluke o registarskim tablicama i produži proces preregistracije, prenosi danas Albanian post.

Predstavnik EU je istovremeno zatražio od Prištine da obustavi kaznene akcije za građane koji imaju automobile sa srpskim registarskim oznakama. Detaljnije čitajte OVDE.

10.04 – Radojević: Ostavka zbog jednostranih poteza Prištine, kršenja ljudskih prava i ugnjetavanja Srba

Milan Radojević podneo je danas neopozivu ostavku na funkciju gradonačelnika opštine Severna Mitrovica.

Radojević je naveo da je razlog za podnošenje ostavke trenutna politička situacija prouzrokavana jednostranim potezima vlasti u Prištini kojima se, kako je naglasio, ugrožavaju osnovna ljudska prava Srba u Severnoj Mitrovici ali i u ostalim opštinama na severu Kosova.

Foto: Printscreen/TANJUG

– Konstatno kršenje ljudskih prava i ugnjetavanje Srba, kao i neprestano vršenje pritiska na srpsko stanovnišvo, dovela je do toga da se srpska zajednica na ovim prostorima susreće sa nasilnim iseljavanjem od strane prištinskih vlasti. Ova ostavka je rezulatat moje moralne obaveze prema sugrađanima koji su me izabrali da ih predstavljam. Biram da budem uz svoj narod i da se borim demokratskim sredstvima za položaj svojih sugrađana u ovom nedemokratskom društvu. Takođe, osim kršenja ljudskih prava Srba, došlo je i do grubog kršenja Briselskog sporazuma, što je dovelo do pogoršanja političko-bezbednosne situacije na teritorije opštine koju sam vodio – rekao je Radojević.

09.34 – Srbi na severu KiM danas i formalno potvrdili podnošenje ostavki

Jutros su održane posebne sednice skupština u četiri opštine na severu Kosova i Metohije na kojima su gradonačelnici Leposavića, Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog potoka i formalno podneli ostavke na svoje funkcije.

Na istim sednicama, potom su ostavke na svoje mandate podneli i predsednici skupština opština, kao i odbornici u lokalnim parlamentima. Detaljnije u POSEBNOJ VESTI.

09.08 – Sever KiM okićen trobojkama

U Severnoj Mitrovici istaknute su srpske trobojke, a kako grad izgleda, pogledajte OVDE.

Foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

09.04 – Vučić odlikuje Nenada Đurića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovaće Nenada Đurića, bivšeg komandira Regionalnog policijskog direktorata Sever na Kosovu i Metohiji, koji nije prihvatio da svom narodu deli ukore za to što ne prihvataju RKS automobilske tablice koje im nameće vlast Aljbina Kurtija. Više čitajte klikom OVDE.

08.56 – Đurić: Šovinistička agenda Prištine dovodi obične ljude u opasnost

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić izjavio je da “tanko prikrivena šovinistička agenda dovodi obične ljude u opasnost”.

– Moć svima onima koje ugnjetava užasni prištinski režim – poručio je Ðurić, a detaljnije čitajte u POSEBNOJ VESTI.

07.09 – Veliki narodni skup u 12 časova u Severnoj Mitrovici

U severnom delu Kosovske Mitrovice danas u podne biće održan veliki narodni skup kod Spomenika knezu Lazaru. Kod spomenika je postavljena bina sa koje će se obratiti govornici, cela Kosovska Mitrovica je okićena srpskim zastavama, a na obližnjoj zgradi razvučena je punom dužinom srpska trobojka.

– Braćo i sestre, okupimo se sutra svi na sveopštem narodnom skupu u Kosovskoj Mitrovici u 12 časova, ispred spomenika Caru Lazaru, odakle ćemo jedinstveno i složno poručiti Evropi i svetu da je naša jedina država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić! Pokažimo koliko volimo Srbiju. Zastave na prozore – poručila je Srpska lista na Fejsbuku u subotu.

Celom dužinom šetališta, od kružnog toka gde se nalazi bronzana figura od osam metara kneza Lazara sa prstom uprenim ka Gazimestanu, viore se srpske zastave kojima su okićeni i prozori i balkoni okolnih zgrada.

Zastave, među kojima i one sa natpisom “Ovo je Srbija”, postavljene su i u drugim gradovima na severu KiM.

Predstavnici Srpske liste su pozvali sve građane, Srbe, ali i Bošnjake, Gorance i sve druge koji Republiku Srbiju doživljavaju kao svoju otadžbinu, da dođu i budu deo tog velikog opštenarodnog, mirnog i demokratskog protesta.

Predstavnici Srba na severu KiM odlučili su u subotu da napuste sve političke institucije privremenih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza Prištine i kršenja Briselskog sporazuma, sve dok Priština ne povuče odluku o preregistraciji tablica i ne formira Zajednicu srpskih opština, kao i dok ne počne da poštuje i druge sporazume postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Na sastanku u opštini Zvečan svi komandiri i policijski rukovodioci su pred kamerama skinuli svoje uniforme, a detaljnije o tome čitajte KLIKOM OVDE.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar