Predsednik Vučić o energetskoj situaciji: Javne finansije u Srbiji STABILNE, borićemo se

Predsednik Vučić obratio se javnosti iz Bugarske

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Bugarskoj ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora Bugarska – Grčka.

Tim povodom, predsednik Vučić obratio se iz Sofije.

Predsednik je govorio o sudbini Srbije u dramatičnim okolnostima, u kojima se nalazi.

– Gas je sa druge strane, imamo milijardu kubnih metara gasa, dve milijarde kupujemo od Rusa i bilo bi idealno još jednu milijardu da kupimo na drugoj strani- rekao je Vučić i kaže da je zahvalan Evropskoj komisiji na podršci.

– Gradićemo intekonektor između nas i S. Makedonije, koji je važan iz mnogo razloga. Razmišljamo i o drugim projektima, novim gasovodima na teritoriji Srbije i naftnim linijama, jer vidim da se mnogi hvale kako nam čine veliku uslugu pa da i to diverzifikujemo.

Vučić ističe da su te stvari od strateškog značaja za našu zemlju, i da ćemo već polovinom sledeće zime imati više diversifikovanih izvora gasa nego ranije.

– Situacija je teška, kao što ste čuli. Ja to nisam krio, iako je Ursula fon der Lajen bila optimističnija. Videli ste da sam pred svima tražio da i zemlje Zapadnog Balkana dobiju sredstva da pokriju ogromne cene struje koju plaćamo. Samo zahvaljujući dobrom stanju naših finansija preživećemo ovu zimu. A šta ćemo sa sledećom zimom? Trudimo se i radimo, više ću o tome pričati 8. oktobra – najavio je predsednik.

On je kazao da će Bugarska sada imati mnogo bolju situaciju zato što će dobijati tečni gas iz Grčke i Azerbejdžana.

– Dobar posao rade Bugari. Što se nas tiče važno je sve. Nisam znao da li da plačem ili da vičem kada sam video šta se desilo na Severnom toku 2. Sada zamislite da se to desi negde u Crnom moru, i ostali bismo bez gasa. Zamislite da nismo pravili gasovod koji imamo, mogli bismo ljudima da kažemo već sada da neće imati struju 12 sati dnevno – kazao je predsednik.

Vučić ističe da je ključno da prežive kompanije u Srbiji, a potom je govorio o geopolitičkoj situaciji, i istakao da bi rusko pripajanje četiri ukrajinske oblasti moglo imati teške posledice po nas.

– Osim što postoji navijački diskurs u našoj zemlji gde 80 ljudi navija za Rusiju, a ostali za Ukrajinu. I jedni i drugi kažu da se srpski interesi štite podržavanjem nekih drugih. To je laž, srpski interesi se štite samo ako brinete o Srbiji, a ne o nekom drugom. To ne možete da izmenite, i ja neću da se dodvoravam nikome. Strasti su suviše jake kod nas, i emocije ne možete da pobedite. Potrebno je da se rukovodstvo ne vodi emocijama nego razumom – rekao je on.

Predsednik je dodao da će pripajanje četiri regiona Rusiji rezultirati još jačim pritiscima na Srbiju.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar