Ovo Zapad ne može da oprosti Vučiću: Govor predsednika u kom je izneo SRPSKU ISTINU razbesneo moćnike

Srpski faktor im bode oči jer je jedini u regionu Zapadnog Balkana koji odoleva svakom pritisku i zato žele da nas slome, poručuju naši sagovornici

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia, Shutterstock

Kad se predstavnik male zemlje drzne da kaže istinu, moćnici sa Zapada kreću sa pritiscima i pretnjama. Istorijski govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića naišao je na aplauze brojnih diplomata u Njujorku koji su prepoznali njegovu želju da prevlada razum, a da se ratni bubnjevi manje čuju. To, međutim, nije namera vodećih zapadnih zemalja, koje su napravile snažan front protiv Ruske Federacije i vrše pritisak na „neutralne” da se što pre odrede.

– Zapadne zemlje ne biraju sredstva da nateraju manje zemlje da prekinu odnose s Rusijom. Srpski faktor im bode oči jer je jedini u regionu Zapadnog Balkana koji odoleva svakom pritisku i zato žele da nas slome – poručuju sagovornici našeg lista.

NIKAD TEŽE NIJE BILO…

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se naša zemlja suočava s najvećim pritiscima do sada, što je, kako je navela, reakcija na obraćanje predsednika Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN u Njujorku. Brnabićeva je za TV Pink rekla da Srbija trenutno trpi najveće pritiske od 1999. godine i da su izazvani predsednikovim govorom, u kojem je, kaže, bez preteranih emocija sasuo istinu u lice velikim silama.

Premijerka je kazala da su pritisci pojačani i zbog potpisivanja plana konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije, navodeći da su negativne reakcije zbog tog dokumenta nepotrebne, jer on nije pravno obavezujući i potpisuje se unazad već 26 godina.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr

– Da ga je iko od ovih što kritikuju i napadaju Srbiju i najavljuju deklaracije protiv naše zemlje pogledao, video bi da se u njemu, za razliku od sličnih planova, ne spominje bezbednosni aspekt, niti konsultacije oko bilo kakve vojne saradnje – navela je Brnabićeva.

Dodala je da je nesrazmerno burna reakcija u odnosu na značenje plana konsultacija pokazatelj da je tražen način da se reaguje na govor Vučića u Njujorku, jer, kaže, određene velike sile nisu mogle da podnesu istinu koju je izneo predsednik.

– Pokušala sam i danas da razgovaram sa zvaničnicima EU, ali tu ne postoji nikakav prostor za razgovor, oni nas ne čuju, to su brutalne ucene, pretnje – navela je Brnabićeva.

PRITISCI SVE SNAŽNIJI

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić istakao je da su pritisci na Srbiju nakon govora predsednika Vučića u Njujorku sve snažniji.

– Vučiću očigledno ne mogu da oproste što je zauzeo jasan stav i rekao sve ono što lideri misle, posebno lideri manjih zemalja, ali to ne smeju da kažu. Rekao je otvoreno da rat u Ukrajini nije prvi rat u Evropi posle Drugog svetskog rata, već drugi, pošto je prvi rat bila agresija NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine. Istakao je da se mi zalažemo za teritorijalnu celovitost Ukrajine isto kao što branimo teritorijalni integritet svoje zemlje. Mi Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN imamo očuvan teritorijalni integritet, ali ograničen suverenitet u našoj južnoj pokrajini, na šta smo sami pristali. Međutim, kršeći Rezoluciju 1244 UN, pojedine zemlje, među kojima su velike svetske sile, narušile su teritorijalni integritet Srbije priznanjem samoproglašene nezavisnosti Prištine – poručio je Vesić.

Foto: Privatna arhiva

Pritisci kojima je Srbija sada izložena su očekivani, jer je naša zemlja jedina koja nije uvela sankcije Rusiji, a velike sile žele da nas privuku svaka na svoju stranu, kaže nekadašnji ambasador Srbije u Velikoj Britaniji i Nemačkoj Ognjen Pribićević, dodajući da se može očekivati da sadašnji pritisci, inače jaki, postanu još jači.

– Još postoji značajan diplomatski prostor da se izborimo za što povoljniju poziciju za nas i, što je još važnije od našeg dogovora sa EU, mislim i nadam se da postoji diplomatski prostor za dogovor između Rusije i Zapada o Ukrajini – smatra Pribićević.

Foto: Printscreen/YouTube

Istorijsko obraćanje predsednika Srbije

Aleksandar Vučić obratiće se naciji u narednim danima i saopštiti informacije važne za našu državnu politiku. Zbog sve strašnijih pritisaka i dijametralno različitih mišljenja i stavova, kako u javnosti, tako i u najvišem državnom rukovodstvu, predsednik Vučić je odlučio da najkasnije u sredu objavi svoj plan i predloge kako i kojim putem da Srbija krene dalje. Napadi zapadnih centara moći na Srbiju smišljeni su tako da se Beograd natera da što pre odustane od politike odbrane svojih interesa na Kosovu i Metohiji, kao i da odustane od narativa istine, koji jako smeta svima onima koji su nas bombardovali 1999. godine.

Predsednik, kako se saznaje, veoma teško podnosi kampanju EU i Hrvatske, koja nipodaštava zločine nad srpskom decom. Njega je veoma pogodilo ćutanje Brisela nakon monstruoznih poruka koje su dolazile i još dolaze iz Zagreba, a ništa manje nije razočaran ni činjenicom da čak i rukovodstvo Republike Srpske, iz svojih interesa, neće jasno da se odredi prema optužnici za zločin na Petrovačkoj cesti.

Ovo ne mogu da oproste Vučiću:

  1. Zauzeo je jasan stav i rekao sve ono što lideri misle, posebno lideri manjih zemalja, ali to ne smeju da kažu
  2. Rekao je otvoreno da rat u Ukrajini nije prvi rat u Evropi posle Drugog svetskog rata i podsetio na agresiju NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine
  3. Istakao je da se zalažemo za teritorijalnu celovitost Ukrajine isto kao što branimo teritorijalni integritet svoje zemlje
  4. Poručio je da velike sile ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i vojnih ciljeva

OVU I OSTALE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 27. SEPTEMBAR

BONUS VIDEOIzvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

Ostavite komentar