Muškarci, IZBEGAVAJTE je! Ova hrana može da UNIŠTI plodnost i potenciju

Pojedine namirnice i mateirje indirektno utiču na potenciju i plodnost muškaraca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Da je hrana povezana sa zdravljem, nije nikakva tajna.

Brojne hranjive i korisne materije imaju pozitivan efekat na različite organe, imunitet, pa čak i mentalno zdravlje.

Između ostalog, hrana može da utiče i na reproduktivno zdravlje, na više načina. Prvo i osnovno, hrana igra važnu ulogu u formiranju telesne težine, što dalje utiče na različite aspekte zdravlja, a između ostalog i na erektilnu disfunkciju.

Rezultati jednog istraživanja iz 2008. godine otkrili su da je, od više od 2.400 muških učesnika koji pate od seksualne disfunkcije, skoro 60 odsto njih bilo gojazno.

U ovoj studiji, gojaznost je bila specifično povezana sa niskim nivoom testosterona, koji ima direktan uticaj na seksualnu funkciju. Nizak nivo testosterona takođe može da utiče i na seksualni nagon i proizvodnju sperme, što znači da može da utiče, ne samo na interesovanje za seks, već i na plodnost. U stvari, od svih uzroka erektilne disfunkcije, čini se da je gojaznost jedan od najvećih uzroka.

Prema istraživanju Univerziteta u Kembridžu, čak 20 odsto muškaraca doživi psihološku impotenciju u nekom trenutku svog života.

Foto: Shutterstock

Gojaznost nije jedini način na koji vaša ishrana može uticati na vaše seksualno zdravlje i funkciju. Brojne studije su pokazale da je određena hrana povezana sa niskim libidom i drugim problemima seksualne funkcije kod muškaraca.

Nijedna hrana konkretno neće izazvati erektilnu disfunkciju, ali obrazac nezdrave ishrane može da doprinese različitim metaboličkim i cirkulatornim problemima koji mogu dovesti do erektilne disfunkcije.

Na primer, prekomerna konzumacija zasićenih životinjskih masti, trans masti i holesterola može da ima negativan uticaj na vaše srce, doprinoseći aterosklerozi. Ateroskleroza je stanje u kojem se masne naslage akumuliraju duž zidova arterija, uzrokujući sužavanje arterija i povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara. Ako su vaše arterije začepljene, smanjena cirkulacija može da utiče i na vašu sposobnost da postignete i održite erekciju.

Šećer takođe utiče na vaš libido i seksualnu funkciju na nekoliko značajnih načina. Kao prvo, slatka hrana je obično bogata kalorijama, a sadrži malo hranljivih materija. Prema Naučnom savetodavnom komitetu za ishranu (SACN), prekomerna konzumacija zaslađenih napitaka i druge slatke hrane, povezana je sa povećanjem telesne težine i povećanjem BMI. Kako smo već napisali, gojaznost je direktno povezana sa problemima erekcije, što šećer čini indirektnim faktorom koji doprinosi ocom problemu.

Osim što utiče na vašu sposobnost da postignete i održite erekciju, potrošnja šećera može da utiče na nivo leptina, što može uticati na vaš seksualni nagon.

Ostale namirnice koje mogu uticati na vašu seksualnu funkciju su one koje smanjuju nivo testosterona u organizmu. Nizak nivo testosterona utiče na zainteresovanost za seks, ali i na sposobnost muškarca da postigne i zadrži erekciju.

Prerađena hrana, rafinisani šećeri, pržena hrana, veštački zaslađivači, lan, proizvodi od soje i mahunarke, spadaju u proizvode koji negativno utiču na ovaj hormon.

foto: Shutterstock

Izrazito negativan uticaj na erektilnu funkciju ima i alkohol. Jedna studija je pokazala da se muškarci koji su zavisni od alkohola nalaze u ogromnom riziku od dugotrajne erektilne disfunkcije, prevremene ejakulacije i niskog libida.

Pored uticaja na erektilnu disfunkciju, hrana može da ima loš uticaj i na samu plodnost.

Takva je na primer masna hrana. Prema rezultatima preliminarne studije sa Harvardske medicinske škole, muškarci koji konzumiraju ishranu bogatu zasićenim mastima imaju manje sperme i nižu koncentraciju sperme. U ovoj studiji, muškarci koji su redovno jeli brzu hranu imali su 43 odsto manje sperme, a njena koncentraxcija je bila smanjena za 38 odsto. Druga studija je takođe pokazala vezu između gojaznosti i broja spermatozoida, kao i neplodnosti.

Istraživanja su pokazala i da šećeri i prerađena hrana takođe mogu negativno da utiču na plodnost muškarca.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, forhims.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar