Loše roditeljske metode: Četiri greške u vaspitanju koje utiču na mentalni RAZVOJ deteta

Blago roditeljstvo ne podrazumeva automatski i popustljivost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Metode disciplinovanja dece su evoluirale kroz vreme, a istraživanjima je dokazano da su pojedine metode, koje su praktikovali naši roditelji, ili njihovi roditelji, zapravo loše.

To bi značilo da te metode mogu negativno da se odraze na razvoj deteta i na njegovo ponašanje u budućnosti, odnosno na mentalni razvoj.

Odavno je poznato da fizičko kažnjavanje nije dobro, ali to nije jedina loša metoda disciplinovanja koju roditelji i danas praktikuju. Imajte u vidu da blago roditeljstvo ne podrazumeva automatski popustljivost. Dete vam neće izrasti u razmaženu, bezobraznu ili svojeglavu osobu ako prestanete da vičete na njega i ako probleme budete rešavali razgovorom.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Vikanje

Kada bi svi roditelji bili iskreni, priznali bi da ih je sve makar jednom u životu dete dovelo do “ivice nervnog sloma” kako to mnogi umeju da kažu. Međutim, nikome se ne bi svidelo da čuejje da njegovo ponašanje zapravo može da doprinese nemirnom i histeričnom ponašanju deteta.

Deca se poprilično brzo naviknu na vikanje kao model roditeljskog ponašanja. Ova loša navika roditelja može da stvori neviđen otpor kod deteta, a stručnjaci navode da u tom slučaju ono može potpuno da se otrgne kontroli.

Sa druge strane, vikanje može da stvori i strah od roditelja, naročito kod osetljive dece, što može da utiče i na ponašanje deteta i odnos s roditeljima u budućnosti.

Podsećanje

Ukoliko stalno svojoj deci govorite šta da rade, ili ih podsećate na njihove obaveze, šaljete poruku da ne moraju da preuzmu odgovornost za te stvari. Deca moraju da shvate da je neophodno da u nekom momentu života preduzmu odgovornost za sopstvene obaveze.

Foto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Pretnje

Pretnje su uglavnom neefikasne, jer, realno gledano, mali broj roditelja ih zaista ispuni, i većina slučajeva se završi sa onom famoznom rečenicom: “Sledeći put ćeš videti”. Od malena, roditelji prete deci da će “pozvati policiju” ako nešto ne urade i slično, a to uopšte nije efiaksna metoda vaspitanja.

Potrebno je da im uputite poruku na pravi način. Objasnite deci zbog čega su njihovi postupci loši zašto ne smeju da jedu slatko pre ručka ili da provode previše vremena pred televizijom.

Sramoćenje

Nikada pred drugima ne smete da osramotite dete. Izbegavajte da ga grdite ili kritikujete dok su drugi ljudi u blizini. Istraživanja su pokazala da ponižavanje u javnosti može da ima dugoročne implikacije kada se radi o detetovom mentalnom zdravlju.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, The Sun

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar