Premijerka Brnabić: Razmatramo neke mere za uštedu

Rekla je da se gašenje dekorativnog osvetljenja čini logično ali i to ima konsekvence

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila za TV Prva da mnogo pažnje poklanja tome da se obezbedi stabilnost.

Zahvalila se uključenim stranama za postizanje dogovora sa poljoprivrednicima.

– Nismo ispunili sve, to nije mogućue. Našli smo kompromis – cena suncokreta – rekla je.

Premijerka je izjavila da u budžetu Srbije ima dovoljno sredstava da se poljoprivrednicima isplate subvencije koje su dogovorene i da za sada neće biti poskupljenja suncokretovog ulja.

– To su analize stručnjaka tajkunskih medija, koliko su stručni govori to da šta god da su rekli se nije obistinilo. To se neće desiti ni u jednom trenutku. Ako bude trebala da skoči cena ulja, to neće biti zbog ovog dogovora. Za sada ne planiramo podizanje cene ulja – izjavila je Brnabić.

Istakla je da su dogovorene i dodatne subvencije za gorivo od 20 dinara za 50 litara, kako bi se i tu smanjili troškovi proizvodnje poljoprivrednih proizvođača.

Takođe, navela je da će se podići premija za mleko sa 10 na 15 dinara, što će važiti za jedan kvartal u 2022. godini, kada će se ponovo pregovarati sa i sa mlekarima i stočarima.

Budući da Severna Makedonija uvodi mere za štednju struje, upitana da li od Vlade Srbije treba da očekujemo isto, rekla je da moramo da štedimo bez obzira na krizu.

“Mi jesmo izuzetno energetski neefikasna zemlja. Kod nas je cena socijalna kategorija, jako je subvencionisana – kako za građane tako i za privredu. Zbog toga nismo naročito štedljivi. Bez obzira na krizu smo planirali da podignemo energetsku efikasnost. Moramo da štedimo bez obzira na krizu”, kaže premijerka.

Rekla je da se gašenje dekorativnog osvetljenja čini logično ali i to ima konsekvence.

– Ako želimo bdp kroz turizam, tome neće doprineti gašenje rasvete. Ne mogu da kažem – imamo određena razmišljanja kako da podignemo energetsku efikasnost, gledamo da obezbedimo proizvodnju. Razmatramo neke mere za uštedu, ali mnogo pažnje poklanjamo tome da obezbedimo stabilnost –  rekla je Brnabić.

Što se tiče predstojećeg poskupljenja struje, izjavila je da je to “minimum mimimuma koji smo mi morali da uradimo”.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar