Osećate teskobu u njihovoj blizini: Devet znakova da živite u TOKSIČNOJ porodici

Ako ne možete da se izborite sa osećanjima koje članovi porodice izazivaju u vama, potražite pomoć

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Jacques Alexandre Productions / Alexandre Jacques / Profimedia

Odrastanje u toksičnoj porodici može da ostavi dugotrajne posledice po mentalno zdravlje.

Zbog toga je važno da uočite koji negativni obrasci ponašanja i razmišljanja vladaju kod vas, ali i drugih članova porodice, kako biste bili sigurni da živite u zdravom okruženju.

U suprotnom, potrebno je da radite na sebi i prevaziđete negativna uverenje koja vam ne služe, a nanose i drugima štetu.

Šta zapravo znači biti toksičan?

Doktorka kliničke psihologije Perpetua Neo napisala je: “Toksična osoba je neko ko redovno pokazuje radnje i ponašanja koja povređuju druge ili na neki drugi način negativno utiču na živote oko njih”.

Kao takvi, možemo da kažemo da je toksična porodica ona u kojoj se njeni članovi redovno ponašaju na način koji povređuje druge članove porodice ili na drugi način negativno utiču jedni na druge. Doktorka kaže da je važno razlikvoati kada je neko toksičan i kad se neko ponaša toksično, napominjući da je prvo kada je toskičnost ukorenjena u ličnosti čoveka koji aktivno uživa u povređivanju drugih, a drugo odgovara aspektima ljudskog ponašanja.

U svakom slučaju, boravak u blizini toksičnih ljudi, posebno u okviru porodice, može da bude štetan za mentalno zdravlje.

Kako toksična porodica utiče na mentalno zdravlje?

Od detinjstva nadalje, boravak u toksičnom okruženju ili u blizini toksičnih članova porodice brzo će uzeti danak. Prema psihoterapeutkinji Anete Ninez to može da dovede do depresije i teskobe.

– To takođe može da utiče na nečiji osećaj sopstvene vrednosti, na samopoštovanje, samopouzdanje i ljubav prema sebi. Kada je pojedinac u toksičnoj porodici ili postoji toksična osoba u porodici, to je vrlo teskobno okruženje, što utiče na način na koji čovek gleda na dom, svoju porodicu, ali i na druge ljude i svet uopšte – kaže ona.

9 znakova toksične porodice

1. Zlostavljaju ljude oko sebe

Odmah, bilo kakva vrsta zlostavljanja – fizičkog, mentalnog ili emocionalnog – znak je toksičnosti pojedinca ili okoline. Psihoterapeuti jasno ističu ovu tačku, pri čemu je zlostavljanje najudaljenija tačka na kraju spektra toksičnosit i nedvosmisleno najgora u smislu načina na koji utiče na ljude.

Foto: Shutterstock

Nunez kaže da svako ko koristi verbalno zlostavljanje kako bi naterao drugog člana porodice da se oseća manje vrednim se toksično ponaša. Dodaje da je čak i nasilno ponašanje koje nije usmereno prema vama i dalje neprihvatljivo.

2. Osećate se depresivno ili teskobno u njihovoj blizini

Još jedan znak toksičnog člana porodice je to kako se ljudi osećaju u njihovoj blizini. Kao što je pre spomenuto, to može da uključuje niz osećanja, od depresije i teskobe do manja samopoštovanja i osećaja kao da ste pod prismotrom.

– Najveći znak da ste deo toksične porodične dinamike je način na koji se čovek oseća, bilo kada je u društvu svoje porodice ili kako se oseća dok iščekuje susret sa njima – objašnjava doktorka.

Neke druge emocije na koje treba propaziti su manjak samopouzdanja, osećaj bespomoćnosti u blizini porodice i razdražljivost, dodaje ona.

3. Uvek vas kritikuju ili okrivljuju

Ako vas određeni član porodice uvek kritikuje ili okrivljuje za nešto, a nikada ne preuzima odgovornost za svoje postupke, to je znak toksične osobe.

– Možda uvek glume žrtvu, uveravaju vas da ste vi krivi za to kako se oni osećaju, ili po svaku cenu izbegavaju odgovornost za svoje postupke.

4. Rođeni su manipulatori

Ako je neko toksičan, možete se kladiti da će biti manipulativan, što se može videti po mnogo stvari koje ta osoba radi i govori. Mogla bi da izaziva osećaj krivice ili da kontroliše sve što radite.

– Ako član porodice manipuliše ili vas tera da se osećate krivima jer nešto niste uradili, tp je još jedna karakteristika toksične porodice – objašnjava Nunez.

5. Kazna je neopravdano stroga

Naravno, disciplina je neophodan deo vaspitanja dece – ali kada disciplina postane prestroga, to može da bude znak toksičnosti. Na primer, možete da propustite poziv od svog oca, što dovodi do pasivno – agresivnog ponašanja koje traje nedeljama.

Foto: Shutterstock

6. Ukućani ili članovi porodice su nepredvidivi

Nepredvidivost je još jedan znak toksične porodice.

– Sve može da bude dobro i svi se smeju i uživaju, a onda naletite na jednu nagaznu minu kod toksičnog člana porodice i situacija eksplodira.

7. Umanjuju vaše potrebe

Naši domovi trebalo bi da budu mesta u kojima možemo da budemo ranjivi i da izrazimo svoje potrebe.

– Ako takva vrsta energije nije prisutna i ne čini se kao sigurno mesto na kojem možete da pričate o sebi, svojim željama i potrebama, to ukazuje na toksično okruženje ili člana porodice.

8. Vlada takmičarska atmosfera

Toksične porodice takođe mogu da stvore nezdravu količinu takmičenja, posebno među braćom i sestrama. Nunez kaže da perfekcionizam može da se graniči s emocionalnim zlostavljanjem, a međusobno upoređivanje braće i sestara može da ima izuzetno negativan uticaj na decu i njihovo samopoštovanje.

9. Kontrolišu porodicu

I na kraju, ali jednako važno, opšta potreba za kontrolisanjem drugih ljudi, obično od strane roditalja, takođe je znak toksične porodice. To može da izgleda kao omalovažavanje nečijih izbora, nedostižno visokih standarda i uslovljavanje ljubavi.

Kako se nositi s toksičnom porodicom?

Postavite granice

Prevladavanje toksične dinamike unutar porodice će se svesti na vaše sopstvene granice i na to koliko ih se dobro pridržavate.

Foto: Shutterstock

– Možete to da učinite kao odarsla osoba na način na koji niste mogli kao dete, a mnogo puta unutar porodice koje su bile toksične ceo život, zaglavimo u onom osećaju koji smo imali kao malo dete. Te osećaje treba prepoznati i raditi na njima jer ste sad svoj čovek sa svojim granicama kojih se prvenstveno vi trebate držati – objašnajva doktorka.

Preuzmite kontrolu

Sada kada ste postavili svoje granice, treba da ih se pridržavate.

Recite, na primer: “Mama, nemoj da me zoveš dok sam na poslu”, što znači da se nećete javiti tokom radnog vremena.

Potražite pomoć van porodice

Ako je ikada postojalo nešto zbog čega bi trebalo posetiti terapeuta, to je zbog toksične porodice. Neke stvari su jednostavno preduboko ukorenjene u nas i predugo traju da bi ih sami uspešno rešili i to je u redu.

Postavite stepen prihvatanja

Poslednje, ali ne i najmanje važno, teška istina je da ponekad promena neće biti moguća unutar porodice, ili se barem neće desiti preko noći. Ako ste svojoj porodici dali priliku da čuje vaše potrebe i granice, a oni nisu spremni da ih prihvate, to je njihova stvar.

Bilo da se odlučite na prekid kontakta, ograničite učestalost viđanja svoje porodice ili samo pokušavate da se pomirite sa stvarima kakve jesu, sposobnost da stvari prihvatite onakvima kakve jesu skinuće deo mentalnog tereta sa vas.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar