“Za Srbiju i Vučića je ovo crvena linija”: Kurti sa partnerima UZALUD spremio PLAN kako da nam napakoste

Priština i njeni evropski partneri rade sve na ubijanju ideje o ZSO i predlažu evropska rešenja za slične situacije koja bi, kako tvrde, mogla da se primeni ovde

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Sohn, Instagram, Objektiv.rs

Stiglo se do crvene linije i dalje više ne može. Briselski sporazum, kojim je 2013. predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ostao je mrtvo slovo na papiru. Priština i njeni evropski partneri rade sve na ubijanju ideje o ZSO i predlažu evropska rešenja za slične situacije koja bi, kako tvrde, mogla da se primene ovde.

– Evropske birokrate nezvanično govore o tome kako je dobro rešenje za ZSO švajcarski model, po kom kantoni, pored sprovođenja zakona, imaju i ovlašćenja i odgovornosti u oblasti zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja i naplate poreza. Takođe, pominje se italijanski model, po kojem manjine imaju veću kontrolu nad unutrašnjom regulativom, počevši od jezika pa sve do plaćanja poreza, a tu su i široka prava koja imaju manjine u Finskoj. Problem je što su rešenja koja oni pominju znatno ispod crvene linije koju je Srbija postavila – kažu naši sagovornici.

PAT-POZICIJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastaju se 18. avgusta u Briselu kako bi dijalog pomerili sa mrtve tačke.

Razlog što se dijalog zakočio su maksimalistički zahtevi Prištine i incidenti koje proizvodi Kurti sa željom da zaokruži kosovsku državnost.

– Priština optužuje Srbiju da kroz izvršna ovlašćenja za ZSO na Kosovu planira da stvori politički entitet nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini. Prištinu u tome podržavaju Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, ali i mnoge evropske zemlje koje guraju kosovsku nezavisnost, poput Nemačke i Francuske, i zato sada niko ne insistira na primeni odredbe koja se odnosi na formiranje ZSO – objašnjavaju naši sagovornici.

Uoči sastanka Vučića i Kurtija stiglo je sramno saopštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) kojim čelnike Beograda i Prištine pozivaju da se uzdrže od zapaljive retorike. Na to je reagovala premijerka Ana Brnabić.

– Da je EU uradila svoj deo posla, osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM, stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite s licemerjem – poručila je Brnabićeva u objavi na Tviteru, podsetivši da se bliži deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma.

SVE IMA SVOJE GRANICE 

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije u izjavi za Objektiv kaže da je Srbija pokazala veliku toleranciju.

– Ipak, sve ima svoje granice. Više nema prostora da Srbija čini ustupke, da se povlači pred maksimalističkim zahtevima Prištine, a ako neko na to računa, onda se ozbiljno prešao. Zajednica srpskih opština je ispregovarana i dogovorena pre 10 godina i tu ne može da bude improvizacije. To je precizirano i to treba da se realizuje. U suprotnom, neka kažu da ne važi Briselski sporazum. Postavlja se pitanje zašto su iz Briselskog sporazuma implementirali ono što im je u interesu ako sporazum ne valja? Za Srbiju i Vučića je ovo crvena linija, koja se ne može preći – zaključuje Miletić.

Piše: Ekipa Objektiva

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 16. AVGUST

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar