Od kukanja nemate ništa: Dve promene koje vam se dešavaju u MOZGU kada na sve gledate negativno

Pokušajte da promenite tok svojih misli

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Sigurno oko sebe imate ljude koji se stalno žale na razne stvari u životu, a malo toga preduzimaju da te stvari promene.

Štaviše, možda ste i sami takvi, samo toga niste svesni.

Mnoga naučna istraživanja pokazuju da konstantnom pričanju o problemima, umesto o rešenjima, imaju sklonost ljudi sa manjim emocionalnim koeficijentom koji je ključan u razumevanju emocija.

Dobra stvar jeste to što se o emocijama uči, sa njima se radi i emocionalni koeficijent može da se poboljša. Ali, pre svega toga neophodna je edukacija i znanje o problemu, ali i rešenju.

Poznati neuropsihijatar Donald Hab upravo je toj temi posvetio svoje radove i dokazao da je za svako „kukanje“ nad problemima uzrok naš mozak i naše misli. Na njegov rad se nadovezao i nadogradio ga Majkl Merzenič.

Pomenuto ponašanje može biti i te kako štetno za naš mozak, organizam, pa i celi život. Smatra se da ponavljanjem i konstantnim fokusiranjem na negativno mi koristimo neurone za negativnu tendenciju i stalnim ponavljanjem kreiramo negativno ponašanje i takav život. Potrebno je ponavljanje, ali u drugom smeru.

Okrenite stvari u svoju korist, jer ko još voli da živi negativnim životom u kome se sve vrti oko problema?!

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Psiholozi nazivaju to kompulsivno ponašanje ruminacija, koja predstavlja neprestanu okupaciju i održavanje negativnih misli u našoj svesti, što utiče i na održavanje depresije. Prema tome, bitan korak u smanjenju depresivnog raspoloženja je zaustavljanje ruminacije, a to se čini primećivanjem da je do nje došlo.

Metoda za dublje iskorenjenje iste ima puno, ali prema savetima stručnjaka meditacija je najjača i najdelotvornija, ali i obavezna pri svakoj drugoj metodi.

Pored toga, neophodno je da menjate misli.

Ponavljajte izmenjene misli, one koje vam služe i koje podržavaju pozitivnost i rešenje problema, pogled iz drugog ugla. Štetno ponašanje koje traje menja misaone procese, potrebno je da im se promeni putanja. Izmenjene misli na bolje, vode do izmenjenih uverenja, i to dalje vodi do promena u ponašanju i svedočenju drugačijeg života.

Niz kojem treba težiti.

Dakle, držite se izreke „Ponavljanje je majka uspeha“.

Naravno, nije moguće sve vreme biti srećan i pozitivan, ali samo je važno da loše raspoloženje ne traje dugo i ne postane način život, već prolazna faza.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, aska.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar