Kako KOŽA reaguje na kofein: Koje promene ćete videti ako 21 dan ne budete pili KAFU?

Ako vam je dermatolog savetovao da unosite manje kofeina, ovo su razlozi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Mnogi ne mogu ni da zamisle početak radnog dana bez šoljice svog omiljenog napitka – kafe.

Iako je nauka dokazala da postoje brojne zdravstvene prednosti konzumiranja kafe, ona ima negativne učinke i po zdravlje kože.

Ovaj napitak je pun kiselina koje u kombinaciji sa hormonima mogu da utiču na izgled kože. Kiseli kofein zajedno sa hormonom stresa dovodi do pojačane masnoće kože. S druge strane, ona izazva dehidrataciju organizma jer deluje kao diuretik i pospešuje mokrenje, te se to odražava i na dehirataciju kože, zbog čega ona postaje suva.

Da bi ispitali uticaj kofeina na kožu, naučnici su sproveli istraživanje u kojem su učesnici pili 3 do 3 šolje kafe dnevno. U pitanju su bili učesnici koji su imali problem s aknama. Istraživanje je trajalo 21 dan, koliko je bilo potrebno da bi neka radnja postala navika.

Foto: shutterstock

Nakon toga, učesnici su imali zadatak da u potpunosti izbace kofein iz upotrebe. Rezultati su pokazali da su prvih nekoliko dana osećali tromost, ali da se njihov organizam vrlo brzo prilagodio, objašnjavaju stručnjaci.

Kada je u pitanju uticaj na kožu, prve nedelje nisu primećivali nikave promene, ali već sredino druge i u trećoj nedelji su se proširene pore znatno smanjile, a akne počele da se povlače. Učesnici su takođe prijavili da su imali bolji san i da su mimo kofeina imali dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, aska.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar