Demokratski front POZDRAVLJA potpisivanje Temeljnog ugovora: “Ispravljena je VELIKA nepravda”

Ovo je uspeh svih nas koji smo se godinama borili za jednak status Srba i vernika SPC sa svim drugim narodima i verskim organizacijama, navode

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Demokratski front pozdravlja potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore, prenose Novosti.

– Ovim činom je SPC postala ravnopravna sa svim ostalim tradicionalnim verskim zajednicama. Takođe, ispravljena je velika nepravda i diskriminatorski odnos prema SPC koja okuplja pravoslavne vernike u Crnoj Gori. Potpisivanje ovog ugovora trebalo je davno završiti i čitava javnost zna da je to, što se tiče DF-a, bio imperativ i glavna obaveza vlade Zdravka Krivokapića. Međutim, jasno je da tad Krivokapić, Spajić i Milatović nisu imali dovoljno hrabrosti da potpišu sporazum sa SPC, zbog čega su glasači koalicije “Za budućnost Crne Gore” bili prevareni i zbunjeni na duže staze od strane ovih samozvanih eksperata koji su se kleli u SPC i koji nikad ne bi postali ministri da nije bilo te iste Crkve i saglasnosti našeg političkog saveza. DF ocenjuje da je sada najvažnije što imamo zaključen Temeljni ugovor, da je to pitanje konačno zatvoreno, kako bismo se mogli posvetiti eliminisanju nagomilanih socioekonomskih problema – stoji u saopštenju.

– Potpisivanje Temeljnog ugovora je uspeh svih nas koji smo se godinama borili za jednak status Srba i vernika SPC sa svim drugim narodima i verskim organizacijama. S principijelnom upornošću smo, zajedno sa narodom, tražili rešavanje ovog važnog pitanja i od prethodne vlade Zdravka Krivokapića, kao i od ove Dritana Abazovića. Vrlo jasno smo dali do znanja Dritanu Abazoviću da je Temeljni ugovor pitanje svih pitanja. Tražili smo da se ispoštuje izborna volja od 30. avgusta, i to smo činili beskompromisno, što je na kraju i rezultiralo današnjim činom potpisivanja – saopšteno je.

– Svi mi koji smo bili dosledni i onda kada je to bilo teško, nepopularno, kad se krivično gonilo, kad su mnogi podlegali pritiscima sa raznih moćnih adresa, imamo razloga da budemo zadovoljni jer ovo nije zasluga neke tekuće, iznuđene vlade, već rezultat naše doslednosti. Naš politički savez je decembra 2019. godine u Skupštini Crne Gore započeo ovu borbu koja je, nošena snagom vere i SPC, kapitalizovana kroz veličanstvene litije u Crnoj Gori. Osećaj ponosa da smo učinili veliku stvar, danas krunisanu ovim istorijskim sporazumom, kroz vreme će se samo potvrđivati kao dokaz da kad u nešto snažno verujete, to će biti i ostvareno. DF nastavlja da vodi računa o prioritetima za oporavak i napredak društva i zaštitu interesa svih građana Crne Gore jer je danas pravi trenutak da se okrenemo jedni drugima. Raduj se, Crna Goro! Sva prava svima – zaključuje se u saopštenju koje su potpisali Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević.

BONUS VIDEO:



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar