Konačno se rešite LAŽNIH odnosa: 11 znakova da se prijatelji druže sa vama samo iz KORISTI

Ne važi džabe ona rečenica da je bolje imati jednog pravog prijatelja, nego gomilu lažnih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svi smo u životu imali lažna prijateljstva koja su se kad tad završila.

Tako je i bolje, ali ponekad je teško da shvatimo da osoba sa kojom se družimo nije pravi prijatelj.

U prijateljskim odnosima često dominira korist, a evo i koja ponašanja odaju da se neko druži sa vama samo iz koristi.

1. Tu je samo kad mu nešto treba

Klasičan znak koji pokazuje da vas neki prijatelj iskorištava je ovaj – tu je samo kada mu nešto treba i kada njemu to odgovara. I baš slučajno, uvek kada ste zjaedno, njemu nešto treba da pomognete ili vam traži uslugu.

2. Nikada vas ne pita kako ste

U vašem odnosu ste isključivo vi ta osoba koja se uvek javlja? Pogotovo se to odnosi na situacije kada nije u pitanju neki dogovor za druženje, već samo želite da znate kako je ta osoba ili šta radi. Kada je neko u prijateljstvu isključivo zbog sebe i neke svoje koristi, neće se nikada truditi da ovako malim gestovima pokaže koliko mu je stalo.

3. Nikada ne objavljuje vaše zajedničke fotografije na društvenim mrežama

Zvuči glupo, ali društvene mreže i šta je objavljeno na njima postale su dobar pokazatelj odnosa među ljudima. Ako imate prijatelja koji sve druge stalno označuje ispod fotografija, a vas nikada ne, ili nikada ne objavljuje fotografiju na kojoj ste zajedno – to su znakovi da vas ta osoba ne smatra svojim prijateljem, već da se druži s vama iz nekih drugih razloga.

4. Ne zove vas u izlazak

Još gore od ovoga je kada vas ta osoba ne poziva nigde sa sobom. Bilo da se radi o druženjima s nekim drugim prijateljima ili odlaska u šoping, ako nikada nema poziva, jasno vam je.

Foto: Shutterstock

5. Ništa ne zna o vama, niti se trudi da sazna

Održavanje prijateljstva uključuje i upoznavanje druge osobe i građenje jačeg i boljeg odnosa. To znači i pričanje o porodici, partneru i drugim bitnim stvarima. Kada je neko u prijateljskom odnosu samo iz njegove moristi, ovakve stvari ga neće zanimati i ta osoba se neće truditi da sazna nešto više o vama. Zanimaće je samo stvari koje su njoj bitne.

6. Ogovara vas

Kada čujete da vas neko ogovara iza leđa, možete odmah da znate da vam to nije pravi prijatelj. Kada vam neko ovako nešto kaže, koliko je to istina može vam otkriti i odgovor na pitanje – koliko ta osoba koju nazivate prijateljem ogovara ljude s kojima ste vi dobri kada je sa vama? Ako to radi, onda nemojte da se čudite kada se i vi nađete na “tapeti”.

7. Nije tu kad vam je potreban

Baš onda kada vam je taj prijatelj najviše potreban, njega nema, jer ima nešto bitnije što mora da završi i nikako ne može da otkaže. Prijateljstvo mora da bude obostrano, jer u suprotnom morate ozbiljno da razmislite d ali je to osoba sa kojom želite da nastavite da se družite.

8. Družite se uvek pod njegovim uslovima

Kada ta osoba želi, gde ona želi i kako ona želi. Baš kada se družite s nekom novom prijateljicom, tada “prijatelj” želi da bude sa vama, ali kada je pozovete da se našete sami, uvek ima preče stvari od vas. To vam otkriva da se druži s vama samo iz koristi.

Foto: Shutterstock

9. Suprotstavi se kada mu kažete “Ne”

Kada se zauzmete za sebe i takvoj osobi kažete “Ne”, postoje dva načina na koji ona može da reaguje: ili da se pomiri sa tim i prizna da je preterala ili će se uvrediti i izvređati vas. Ako je u pitanju ovo drugo, najbolja stvar koju možete da uradite je da budete zahvalni što ste se rešili te osobe.

10. Priznao vam je da vas iskorištava, ali drugim rečima

Toksični prijatelji koji su tu iz koristi to vam nikada neće priznati, ali toliko pametno će koristiti reči da to nećete odmah ni shvatiti, već ćete misltii da su dragi ili da vam se zahvaljuju. Na primer, kada vam neko kaže “Hvala ti još jednom, znam da ti to uvek uradim” ili “Znam da se čini kao da sam uvek tu samo kada mi nešto treba, ali to stvarno nije tako”. Ako ima potrebu da opravdava svoje ponašanje, postoji šansa da ta osoba oseća krivicu jer zna koliko vas iskorištava.

11. Daje vam previše komplimenata

Svi volimo da dobijemo komplimente i lako je pasti i osećati se posebno u društvu nekoga ko će vas uvek obasipati lepim rečima. Ali kada je previše komplimenata? Lako je da primetite kada neko počne da preteruje. Komplimentima samo želi da vas “osvoji” i da vas navede da uskoro pristanete na nešto što će od vas tražiti. Ovakvi komplimenti nisu iskreni i ako malo bolje obratite pažnju, tačno ćete shvatiti o čemu se radi.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, teen385.dnevnik.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar