Ohrabrujuće vesti iz Niša: Darija Kisić Tepavčević o očekivanjima za naredni period

Sve snage usmerene ka Niškim i Topličkom okrugu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG - Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije - Slobodan Miljevic

Poslednjih dana porast je obolevanja u Niškom i Topličkom okrugu, dok je u drugim delovima Srbije stabilna situacija, te su sve snage usmerene ka ovom delu zemlje, izjavila je večeras epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

“Na nivou grada Niša je situacija stabilna, ali postoje pojedinačne institucije gde je ušao virus te je došlo do oboljevanja najosetljivije populacije. Sve osobe koje su nosioci virusa su hospitalizovane. Iako je osetljiva populacija sa brojnim hroničnim oboljenjima, oni imaju blagu kliničku sliku i asimptomatsku bolest. Ipak, zato smo sada došli ovde gde je trenutno najkritičnije i različite smo mere preduzeli. Vanredni nadzori se sprovode u gerontološkim centrima, obalja se dezinfekcija. Nadamo se da će već u narednim danima da se pokažu rezultati”, ocenila je Kisić Tepavčević.

Ona je ponovila da što se više testova bude obavljalo, da ćemo sigurno imati i više potvrđenih slučajeva.

“Ali stopa pozitivnosti je na stabilnom nivou, manje od 15 odsto. Taj broj nam govori da se nalazimo na stabilnom nivou. Ovaj tok epidemije nam sugeriše da smo na platou broja obolelih i nadamo se padu obolelih u narednom periodu. Međutim, jako je bitno i to od novootkrivenih koji procenat zahteva hospitalizaciju, a koji broj ima blagu sliku”, poručila je ona.

Kako je dodala, dobro je što smo postali svesni na koji način možemo da zaustavimo virus,  i što se najveći deo populacije ponaša odgovorno.

“Loše u ovoj situacji je što je neprijatelj nevidljiv. Čitav svet tapka u mraku, ali verujemo da ćemo naučiti da živimo sa njim. Pripremaju se svi raspoloživi bolnički kapaciteti, za slučaj najgoreg scenarija, ali nam, po svemu sudeći, neće ni trebati”, zaključila je Darija Kisić Tepavčević.

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Instagram – Objektiv.rs

PREKO 5.000 OBOLELIH U SRBIJI: Još ČETIRI smrtna slučaja, 445 novozaraženih!

 Izvor: Objektiv.rs, RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar