(UZNEMIRUJUĆE) Rasporili srpske đake i CREVIMA okitili učionicu: Italijanski general o USTAŠKIM zločinima

Luzano je napisao pismo Benitu Musoliniju u kome je opisao zverstva Pavelićevih „arijevaca”

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Roger-Viollet / Roger Viollet / Profimedia, Wikipedia

Italijanski general Alesandro Luzano je tokom obilaska srpskih sela u Dalmaciji imao prilike da vidi iz prve ruke kako Srbi stradaju od ustaške kame, i napisao je pismo Benitu Musoliniju u kome je opisao zverstva Pavelićevih „arijevaca”.

– Dragi Duče, moja bezgranična odanost prema vama mi, nadam se, daje za pravo da u nečemu odstupim od strogog vojničkog protokola. Zato i žurim da vam opišem jedan događaj kojem sam, unazad tri sedmice, lično prisustvovao. Obilazeći sreska mesta Stolac, Čapljinu i Ljubinje (između 60 i 130 km severno od Dubrovnika), saznam od naših obaveštajnih oficira da su Pavelićeve ustaše prethodnog dana počinile neki zločin u jednom selu (Prebilovci) i da će, kada se to pročuje, okolni Srbi ponovo da se uznemire – naveo je u pismu italijanski general i dodao:

– U velikoj školskoj učionici zatekao sam zaklanu učiteljicu i 120 njenih učenika! Nijedno dete nije bilo starije od 12 godina! Zločin je neumesna i naivna reč. To je prevazilazilo svako ludilo! Mnogima su odsekli glave i poređali ih po đačkim klupama. Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle creva i, kao novogodišnje vrpce, rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove! Roj muva i nesnošljiv smrad nisu dozvoljavali da se tu duže zadržimo. Primetio sam načetu vreću soli u ćošku i zgranuto ustanovio da su ih klali polako, soleći im vratove! I taman kad smo odlazili, u zadnjoj klupi se začulo dečje krkljanje. Pošaljem dvojicu vojnika da vide šta je. Izneli su jednog đaka, još je bio u životu, disao je sa napola presečenim grkljanom!

Foto: Wikipedia

Svojim kolima odvezem to jadno dete u našu vojnu bolnicu, povratimo ga svesti i od njega saznamo punu istinu o tragediji. Zločinci su najpre, na smenu, silovali učiteljicu Srpkinju (ime joj je bilo Stana Arnautović) i onda je pred decom ubili. Silovali su i devojčice od osam godina. Za sve to vreme pevao je silom dovedeni orkestar Cigana i udarao u tambure! – poručio je italijanski general.

Foto: Wikipedia

SMISAO ŽIVOTA PREŽIVELIH JE OSVETA

Na večnu sramotu naše, rimske crkve, i jedan Božji čovek, jedan župnik, u svemu tome je učestvovao, dodao je italijanski general.

– Dečak koga smo spasili brzo se oporavio. I čim je rana zarasla, našom nepažnjom je pobegao iz bolnice i otišao u svoje selo, da traži rodbinu. Poslali smo patrolu za njim, ali uzalud; našli su ga na pragu kuće zaklanog! Od hiljadu i nešto duša u selu više nema nikoga! Istoga dana, to smo otkrili kasnije, kad je izvršen zločin u školi, ustaše su pohvatale još 800 stanovnika sela Prebilovci i sve ih bacili u jamu ili na životinjski način na putu do jame pobili. Spasilo se samo oko 300 muškaraca. Jedino je njima uspelo da probiju ustaški obruč oko sela i da pobegnu u planinu! Tih 300 preživelih jače je od najelitnije Pavelićeve divizije. Sve što su imali da izgube oni su izgubili! Decu, žene, majke, sestre, kuće, imovinu. Čak su i straha od smrti oslobođeni. Smisao njihovog života je jedino u osveti, u strašnoj osveti njih je, u neku ruku, i stid što su preživeli! A takvih sela kao što su Prebilovci puna je Hercegovina, Bosna, Lika, Dalmacija – stoji, između ostalog, u pismu italijanskog generala.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar