I LJUBIMCI PATE OD STRESA: Ovo su načini da im pomognete

Bitno je odmah reagovati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Prirodno je da psi i mačke dožive povremeni stres kada su izloženi nekim novim situacijama ili kada su u društvu nepoznatom društvu. Dugotrajni stres, međutim, može dovesti do anksioznosti i mnoštva problema u ponašanju.

Kod pasa se anksioznost zasniva na specifičnoj situaciji, kaže Kristi Long, šef veterinarske medicine u Los Anđelesu. Grmljavina, oluje, vatromet ili manjak pažnje može biti ponavljajući okidač i može prouzrokovati niz neželjenih efekata, od uništavanja nameštaja do neprekidnog lajanja.

Anksioznost kod mačaka je malo nijansirana: “Mačke često doživljavaju stres i anksioznost zbog nedostatka stimulacije u svom okruženju”, kaže dr Long. Najbolje rešenje je da se odmah reaguje.

Foto/Pixabay.com

Stvorite navike

Navikavajte vašeg ljubimca da bude u kući odvojen od vas neko vreme, kako ne bi doživljavao stres kada zaista morate duže da budete odvojeni od njega. Nagradite ga svaki put poslasticom kada to zasluži. Pokušajte da svom psu, dok je još mali, puštate filmove ili klipove koji sadrže zvukove grmljavine ili vatrometa. Cilj nije da dodatno uplašite vašeg psa, već da ga naviknete na taj zvuk, kako bi lakše podnosio takve situacije.

Foto/Pixabay.com

Pravilno angažovanje

Budući da se mačke smatraju ljubimcima sa malo održavanja, ne dobijaju uvek nivo interakcije potreban da se ojača njihovo emocionalno i kognitivno zdravlje. Igrajte se sa svojom mačkom koristeći interaktivne igračke poput lasera i štapića od perja. Što se tiče pasa, naravno da je igra uvek rešenje i ne smete zapostavljati taj deo njihovog razvića.

Foto/Pixabay.com

Umirujući proizvodi

Postoje neki proizvodi koji mogu blago olakšati anksioznost kod ljubimaca. Umirujući feromoni – hemijske supstance bez mirisa i bez boje koji su specifični za vrste – oponašaju feromone koje majke mačaka i pasa ispuštaju tokom dojenja; oni mogu imati umirujući uticaj na vašeg ljubimca, kaže dr Long. Druga opcija je kompresijska košulja, poput Thundershirt-a, koja daje životinji snažan osećaj da je umotana u sigurnosno ćebe. Ove stvari je najbolje koristiti preventivno, tako da svog psa obucite u kompresijsku košulju pre velike oluje, odnosno feromone stavite na krevet vaše mačke.

Foto/Pixabay.com

Lekovi

Kućni ljubimci sa blagom do umerenom anksioznošću mogu imati koristi od prehrambenih lekova – dijetetskih dodataka koji pomažu u lečenju različitih stanja i oni se mogu kupiti u veterinarskim prodavnicama. Kućnim ljubimcima sa jačom anksioznošću ili izrazito destruktivnim ponašanjem, međutim, mogu da budu potrebni lekovi protiv depresije koje će prepisati veterinar.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

KORISNI SAVETI: Evo kako da vaša mačka ostane srećna u zatvorenom prostoru

ODGOVORAN LJUBIMAC: Pogledajte bez čega ovaj pas ne želi da izađe napolje (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs, health.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar