Ručak i te kako može da se jede i kada je hladan, a u nekim slučajevima, njegov ukus tek tada dolazi do punog izražaja.
Upravo je takav slučaj sa slanom tortom od tikvica u kojoj čete uživati, bez ikakve sumnje.
Potrebno vam je:
– 1 kg tikvica
– brašno
– jaja
– majonez
– mirođija
– 2 čena belog luka
– 400 g kisele pavlake
– 200 g zelenog dela mladog luka
– 300 g suhomesnatog proizvoda po izboru
– 300 g sira ili kačkavalja
Priprema:
Očistite tikvice i isecite ih uzduž na listove. Tako isečene, uvaljajte list po list u brašno, zatim u jaje, pa propržite i ostavite sa strane da se ohladi.
Iseckajte luk pa ga posolite. Preko izrendajte šunku ili salamu po izboru, izrendajte bilo koji tvrđi sir, dodajte kašiku pavlake, majoneza i mirođije po ukusu i pomešajte sve. Na kraju iseckajte beli luk pa pomešajte ponovo.
Zatim ređajte tikvice u kalup ili tepsiju. Fil podelite na 2 ili 3 dela, jedan deo premažite preko tikvica, pa opet preko fila stavite tikvice. Zatim opet ide sloj fila, pa opet tikvice. Na kraju premažite poslednji sloj tikvica pavlakom. Po želji, možete staviti i mirođiju, majonez ili peršun kao dekoraciju. Ukoliko želite, u sam fil možete dodati seckanu papriku ili paradajz.
Tortu stavite u frižider da se ohladi, najbolje preko noći.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)