Ruska mornarica dobila podmornicu Belgorod: Od njenog naoružanja drhtaće svet (FOTO+VIDEO)

Morska "zver" može da transportuje dronove i mini-podmornice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Podmornica K-329 Belgorod, čiji je razvoj obavijen velom tajne, predata je ruskoj mornarici i stavljena u operativnu upotrebu.

Svečanost je održana u brodogradilištu “Sevmaš”, gde je potpisan sertifikat o prijemu “istraživačke podmornice”, kako je Belgorod zvanično klasifikovan.

Arsenal budućnosti

Belgorod je najduža podmornica na svetu (178 metara), a predstavlja podvodnu platformu za izvođenje razarajućih napada i drugih zadataka.

Reč je o modifikovanoj verziji Oskar II podmornice (NATO oznaka), koju pokreću dva OK-650V nuklearna reaktora, jačine po 190 megavata, prenosi The Drive.

Morska “zver” može da transportuje podvodne dronove i mini-podmornice, ali zapadne vojne sile najviše brine njen arsenal budućnosti – interkontinentalna nuklearna torpeda.

Revolucija u ratovanju

Podsećamo, Belgorod će biti prvo plovilo ruske mornarice naoružano Posejdonom (vojna oznaka 2M39 Status-6).

Ova vojna tehnologija predstavlja revoluciju u pomorskom ratovanju, a spekuliše se da svaki torpedo nosi termonuklearnu bojevu glavu od 100 megatona.

Posejdon je dugačak 24 metra, a navodno može da dosegne mete udaljene 10.000 kilometara.

Dizajniran je da nanese kolosalnu štetu neprijateljskim brodovima, a o njegovoj moći govori podatak da (podvodni) udar može izazvati cunami koji bi opustošio svako priobalje.

Specijalni zadaci

Dakle, ruska mornarica ima na raspolaganju platformu koja može izvoditi misije u području Arktika, Pacifika i Atlanskog okeana.

S obzirom da Posejdon još nije u operativnoj upotrebi pretpostavlja se da će Belgorod realizovati zadatke izviđanja i/ili prebacivanja mini podmornica u zone osmatranja.

Temelji projekta postavljeni su 1992, kada je započeto razvijanje podmornice naoružane krstarećim raketama (oznaka 949A). Vremenom, plovilo je redizajnirano i namenjeno specijalnim zadacima.

 

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar