Mnogi roditelji preteruju: Vožnja deteta u KOLICIMA može da bude veoma štetna za njegov razvoj

Ukoliko dete može samo da se kreće, za kolicima nema potrebe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Nekada je vožnja deteta od 3 ili 4 godine u kolicima bila izuzetak, a danas, to radi veliki broj roditelja.

Istina je da su kolica veoma korisna. U njima će dete biti mirnije i neće se umarati kada, na primer, idete u kupovinu ili u duže šetnje.

Međutim, iako je to korisno vama, pedijatri ističu da za samo dete može da bude štetno, čak i ako ono samo uživa u toj vožnji.

Stručnjaci iz Američke pedijatrijske akademije smatraju da je do treće godine donekle i u redu da se dete vozi u kolicima, mada za tim nema izričite potrebe, ako je ono prohodalo i sposobno je da se kreće samo.

Prema rečima pedijatra roditelji se često ponašaju kao da ne prihvataju da detinjstvo podrazumeva ovladavanje okolinom, što podrazumva sticanje novih veština, pa i hodanja kao jedne od elementarnih. Da bi dete bilo mirno, roditelji će ga staviti u kolica, čime ga sprečavaju i da istražuje dalje od tog, malog prostora.

Foto: Shutterstock

Uz to, bespotrebno sedenje u kolicima povećava verovatnoću da će se kod deteta već u ranim godinama razviti gojaznost.

Manjak kretanja, takođe, može da dovede i do problema sa ravnim stopalima. Prema nekim istaživanjima preko 50 odsto dece ima ovaj problem, dok je pre dvadesetak godina, taj broj bio višestruko manji. Samim tim se zaključuje da se deca daleko manje kreću nego što je to ranije bio slučaj.

Nema bolje stvari za razvoj deteta od aktivnosti i kretanja, a roditeljima se najtoplije preporučuje da puste svoju decu da budu aktivna, da se kreću i trče. Sasvim je normalno da se nekada i povrede, ali, uistinu, većina nas je u detinjstvu takođe prošla kroz to.

Imajte u vidu i da se ljudski mozak intenzivno razvija u prvim godinama života, a da istraživanje sveta oko sebe, zaista pomaže detetu da razvije različite moždane funkcije.

Ukoliko je dete aktivno u ranom detinjstvu, moguće je da svoju ljubav prema slobodi, pokretu i kretanju razvije i u sklonost ka sportu, što je odličan preduslov za kasniji, aktivan i zdrav život.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com, mojabeba.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar