Penzioner se tukao sa MEDVEDOM oko PEČURAKA: Vratio se ženi sav krvav, a onda je videla šta drži u ruci

Rusa je zver napala niotkuda i oborila ga na zemlju, ali je brzom rekacijom uspeo da je otera

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Šokirana penzionerka iz Rusije Galina Žerehova videla je svog supruga Pavela Nikolajeviča Žerehova (69) na tremu kuće sa krvavim rukama i pocepanom majicom, a zatim vrisnula: „Bože, Paša. Šta se desilo? Da li te je neko tukao?” Prizor iz horor filma upotpunio je trag krvi koja je kapala iza njega, teško je disao i nije ispuštao mali nož iz ruku.

Samo 15 minuta ranije, penzioner iz malog sela Hrebtovaja u Irkutskoj oblasti, krenuo je po sremuš i pečurke u šumu. Poveo je psa da mu pravi društvo i obećao ženi da će se vratiti za nekoliko sati. Čim je ušao u šumu Pavel je čuo čudan zveket, pogledao u stranu i video da ka  njemu juri medved punom brzinom. Imao je sekundu da smisli kako da se odbrani.

– Uprkos činjenici da je noj muž visok 190 cm, a zver mlada i ne baš najveća, ona je prvim skokom oborila mog muža na zemlju. A onda je medved počeo da kida Pavela. Pocepao mu odeću i poderao grudi – rekla je Galina za Komsomolskaju pravdu.

Iako starac nikada nije gledao Oskarom nagrađeni film “Povratnik”, sada se s pravom može uporediti sa glavnim likom filma, Hjuom Glasom, kojeg je glumio Leonardo Di Kaprio. On se takođe smelo uhvatio u koštac sa predatorom kada se činilo da nema šanse, mada nije imao ni drugog izbora. Pas je odmah pobegao, a nije poznato koliko je borba trajala.

Pavel je nekako uspeo da iz džepa izvadi nož za pečurke i njime ubode medveda u bok. Zver je glasno zaurlala, od besa je još nekoliko puta ogrebala Pavela kandžama i zaradila još jedan ubod. Nakon toga, medved je odlučio da obustavi napad i povukao se. Sišao je sa penzionera i pobegao.

– Pavel se ne seća kako je došao kući u stanju šoka. Nije čak ni osetio bol. Osećao se loše kada je seo na trem. Odmah sam pozvala Hitnu pomoć – kaže Galina.

Već u bolnici se ispostavilo da Pavel nije imao samo površinske rane.

– Medved je čoveku takođe slomio ruku. Sada je penzioner u umereno teškom stanju. Život mu nije ugrožen – rekao je lekar za ruski list.

Pavel je ceo radni vek proveo kao mehaničar, a kada se penzionisao potpuno se posvetio branju pečuraka, bobica i drugih darova šume. Leti bi po ceo dan lutao po šikari u krugu od 20 kilometara od kuće i nikada se nije izgubio niti sreo bilo kojeg grabljivca. Zato se iznenadio kada ga je zver napala na samo kilometar od sela.

– Inače, lovci su krenuli u potragu za ovim medvedom. Već je osetio krv. Međutim nikada nije pronađen. Da li ću ponovo pustiti muža u šumu? Ne dolazi u obzir! Ne trebaju nam više pečurke. Život je važniji – kaže Galina.

Profesor Odeljenja za nauku o divljači i bioekologiju Irkutskog državnog agrarnog univerziteta Aleksandar Kondratov smatra da je Pavel imao dosta sreće jer čak i medved star šest meseci može da ubije čoveka.

– Ako pri susretu sa medvedom nemate oružje, najbolji savet je da galamite što jače, vičete, pljeskate rukama, kucate po tanjirima. Najvažnije, nikada ne bežite. Šta učiniti ako vas je medved već napao? Ne postoji nikakav način. To je kao da se amater rve sa svetskim šampionom u rvanju. Samo može da vas spasi. U ovom slučaju, penzioner je imao puno sreće. Obično ljudi ginu u takvim borbama. Čak i šestomesečni gospodar tajge može da obori osobu šapom i ubije je. Može li se čovek spasiti nožem? Da, moguće je. Možda se dogodilo jer je medved bio mlad i uplašen. Odrasla jedinka bi se još više razbesnela od bola – ispričao je stručnjak.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, kp.ru

Komentari (1)

  1. ne dirAj medu jer je on gosspodar Sume a ne ti ...plasi ga i vici ,ako oce da ode, a ako ne, bori se i spasavaj kako umes...ti si u njegovom gost a ne on kod teb'...ljubi prirodu (staroslavianski,paganski)...

    Odgovori

Ostavite komentar