Podela milionskih sadnica KANABISA: Tajland LEGALIZOVAO marihuanu u medicinske svrhe

Tajland je prva zemlja u jugoistočnoj Aziji koja je donela ovakvu odluku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uzgajanje i posedovanje marihuane na Tajlandu je legalizovano, ali samo za medicinsku upotrebu. Ministarstvo zdravlja te zemlje najavilo je da će od danas vlada početi da deli besplatne sadnice ove biljke.

Planirano je da se podeli milion sadnica marihuane. Vlasti se nadaju da će lokalna trgovina kanabisom doprineti razvoju poljoprivrede i turizma.

Klinike širom zemlje mogu slobodnije da nude kanabis kao tretman, a vlada je saopštila da plan legalizacije ima za cilj oslobađanje oko 4.000 zatvorenika osuđenih za kaznena dela povezana s ovom biljkom.

Tajland je prva zemlja u jugoistočnoj Aziji, koja je donela ovakvu odluku. Čitav region poznat je po strogim propisima o drogama, pa ni upotreba marihuane nije dozvoljena.

Tajlandska vlada saopštila je da promoviše kanabis samo za medicinsku upotrebu, upozoravajući one željne zabave, da se uživanje u marihuani i dalje može smatrati prekršajem, uz potencijalnu kaznu od tri meseca zatvora i 25.000 tajlandskih bata (780 dolara).

– To je prilika da ljudi i država ostvaruju prihod od marihuane i konoplje. Ako imamo pravu svest, kanabis je kao zlato, nešto vredno i treba ga promovisati – rekao je Anutin Čarnvirakul, potpredsednik vlade i ministar zdravstva.

BONUS VIDEO:Izvor: BBC na srpskom

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar