Trenutno je sezona kajsija koje u potpunosti treba da iskoristite s obzirom da obiluju vitaminima.
Ako imate bebu, slobodno joj možete dati ovo voće, naravno u ograničenim količinama.
Bebe koje do sada nisu jele kajsije, a imaju između 6 i 8 meseci, mogu prvi put konzumirati ovo voće.
Zašto su kajsije dobre za bebu?
Samo 3 kajsije sadrže oko 30 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A, a pored toga imaju i visok sadržaj vitamina C. Sadrže i vitamine B1, B2, folnu kiselinu, niacin i druge vitamine u manjoj meri.
Kako kajsije nisu voće koje je visoko kontaminirano pesticidima, kupovina organskih je isključivo vaš izbor.
Za bebu je najbolje da potražite one zrelije, sa narandžasto-žutom do narandžaste boje. One su meke na dodir ali ne i gnjecave. Kajsije su sočne i treba ih pojesti što pre jer tako meke brže propadaju.
Ako ih čuvate u frižideru, mogu da stoje do nedelju dana, a ukoliko kupite tvrđe kajsije, stavite ih u papirnu kesu i ostavite da sazre dan ili dva.
Kajsije možete da ispečete tako što ćete ih preseći na pola, ukloniti košticu, a zatim ih staviti u plitki pleh prekriven sa vodom. Na ovaj način ćete zadržati njihovu prirodnu slatkoću, a i takođe pomaže zadržavanju hranljivih materija.
Takođe, kajsije možete da kuvate na pari ili ih kuvati u ključaloj vodi, odnosno blanširati ih – dodajte kajsije u ključalu vodu na nekoliko minuta, a zatim ih izvadite, prelijte hladnom vodom i uklonite im kožicu. Ne zaboravite da uklonite košticu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)