PORODIČNI I TIMSKI RAD! Italijanski virusolog: “Moramo se prilagoditi koronavirusu, ne on nama!”

"Ovo više nije pitanje samo kapljica preko kojih se virus prenosi ili zašitnih maski"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/YouTube

Čuvena italijanska doktorka, virusolog sa internacionalnom reputacijom, Ilaria Kapua, izjavila je za list “Coriera dela Sera” da su sve procene o virusu nesigurne, i da još uvek nije poznato koliko se virus proširio po Italiji, od kada cirkuliše, jer još uvek ona i njene kolege nemaju reprezentativan uzorak za merodavno zaključivanje.

Zaključila je da će svi morati da učine da se život nastavi u apsolutnoj sigurnosti, a to znači, kako je poručila: “prilagodićemo se koronvirusu, a ne on nama” .

“Svaka procena je samo procena i kao takva je suštinski pogrešna”, rekla je za dnevni list u “Corriere della Sera”, virolog Ilaria Kapua.

Na pitanje kakve će implikacije imati pandemije COVID-19, za dane kada prestane vanredna situacija, dr Kapua je kazala da vakcina sigurno neće biti dostupna barem, ne do kraja godine.

“Ne znamo ni koliko će ih biti, niti da li će je Italijani koristiti, s obzirom da je sve novo. Sve u vezi sa koronavirusom je nesigurno i neizvesno”, kazala je Kapua.

Doktorka naglašava da nas “očekuje lični, porodični i timski rad i razmišljanje”.

Foto/Printscreen/YouTube

“Ovo više nije pitanje samo kapljica preko kojih se virus prenosi ili zašitnih maski. Moraćemo prilagoditi naše znanje o prevenciji da bismo se mogli odbraniti od COVID-19. Takođe naša obaveza je da se prilagodimo novim okolnostima i promenimo svakodnevni život. Na taj način bićemo u prilici da sa sačuvamo sebe i naše najmilije od odlaska u bolnicu” kazala je Kapua.

Prema njenim rečima svi treba da se pripreme na velike promene koje će koronavirus neizbežno prouzrokovati.

“Doći će do velikih promena u funkicionisanju svakodnevice. Moramo da budemo spremni za nove izazove i okolnosti i da ih ostvarujemo s novim, drugačjim mentalitetom. Prazne ulice i trgovine koje nas deli od naših prošlih navika, biće izazov za pronalaženje novih načina funkcionisanja. Moraćemo da učinimo sve da život nastavimo u apsolutnoj sigurnosti. Prilagodićemo se koronavirusu, a ne on nama” rekla je Kapua.

Celu nedelju u Italiji se beleži napredak u borbi protiv koronavirusa.

To potvrđuju brojevi o zaraženim i umrlim, polako ali stalno opadaju, a istovremeno raste broj osoba koje nakon izlečenja napuštaju bolnice.

Do sada od početka pandemije u Italiji je ukupo zaraženo 100.269 osoba, umrlo je 19.468, a ozdravila su 32.534 pacijenta.

U posljednja 24 sata napravljen je rekordan broj testova (briseva) 9.977.

U Lombardiji u posljednja 24 sata zabeležen je blagi porast zaražnih procentualno 2,7 odsto, u odnosu na 2,2 odsto dan ranije.

Broj zaraženih u poslednja 24 sata dostigao je 57.592, sa 1.544 nova zarazena pacijenta.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

BEBA KOJA JE SIMBOL ŽIVOTA ZA ITALIJANE: Đulijini roditelji su bili zaraženi koronom!



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar