Amerikanci PODRŽALI Srbe: Stejt department UPOZORIO na slučaj manastira Visoki Dečani

U izveštaja se citira i saopštenje SPC o tome da je policija u junu bez objašnjenja naredila da se autobus sa srpskim vernicima vrati u Srbiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

U godišnjem izveštaju o stanju verskih sloboda na Kosovu i Metohiji Stejt department navodi da je ustavni sud u septembru prosledio državnom tužiocu informaciju o tome da vlada stalno odbija da primeni odluku tog suda iz 2016. godine, kojom se SPC priznaje vlasništvo nad zemljištem oko manastira Visoki Dečani.

– Kao odgovor na vladino kontinuirano nesprovođenje te odluke i dogovora o radovima na putu iz 2020. godine u Specijalnoj zaštitnoj zoni manastira Visoki Dečani, SPC je u maju prekinula zvaničnu komunikaciju sa vladom, naveo je Stejt department.

U izveštaja se citira i saopštenje SPC o tome da je policija u junu bez objašnjenja naredila da se autobus sa srpskim vernicima vrati u Srbiju, navodi Glas Amerike.

Glas Amerike navodi i da je u aprilu panevropska federacija organizacija civilnog društva za kulturno nasleđe Evropa Nostra uvrstila manastir SPC Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih mesta kulturnog nasleđa u Evropi, a što su vladini zvaničnici ocenili kao pristrasnu i netačnu kvalifikaciju. Izveštaj SD sadrži i osvrt na incident iz juna, kada je crnogorski državljanin skandirao “Ubij Albance” na skupu članova SPC na obeležavanju Vidovdana kod spomen obeležja Gazimestan kod Prištine, a Glas Amerike podseća da je sud u Prištini osudio vinovnika tog incidenta na novčanu kaznu umesto na zatvorsku kaznu i zabranio mu ulazak u zemlju na pet godina.

BONUS VIDEO:Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar