Nisu samo slatkiši: Namirnice koje najviše i najbrže UNIŠTAVAJU vaše ZUBE

Ako hoćete biserno beli osmeh, izbegavajte ih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Odavno je poznato da je šećer glavni krivac za nastanak karijesa, pa veliki broj stomatologa savetuje da izbegavamo namirnice koje ga sadrže. Međutim, on nije jedini.

Pored drugih materija koje oštećuju naše zube, važno je obratiti pažnju i na samu teksturu i temperaturu hrane.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Osim do kvarenja, pojedine namirnice mogu da dovedu i do oštećenja i lomljenja zuba, čime oni postaju još podložniji nastanku karijesa.

Ove namirnice bi svakako bilo preporučljivo da izbegavate.

Semenke suncokreta

Znate i sami da semenke suncokreta imaju tvrdu opnu koja može da ošteti vaše zube dok grickate. Ukoliko ste ljubitelji ove namirnice, mnogo je bezbednija njena oljuštena varijanta.

Kocke leda

Ne bi trebalo da grickate led zubima. Kada stisnete 2 kristala jedan uz drugi, jedan mora da pukne. Kocke leda mogu da izazovu oštećenja zubne gleđi jer su tvrde. Pored toga i sama hladnoća utiče negativno na zube.

Foto: Shutterstock

Voda sa ukusima

Aromatizovana voda ne sadrži šećer, ali sadrži kiseline koje mogu da oštete zube, kao što menjaju pH vrednost pljuvačke, odnosno povećavaju kiselost, što smanjuje otpornost zubne gleđi.

Jednom uništena gleđ, teško će se obnoviti. Tada zubi postanu osetljivi na karijes, različite infekcije i upale.

Sušeno voće

Zbog svoje lepljivosti suvo voće se duže zadržava na zubima, a aktivnost bakterija koja razgrađuju šećer raste, kao i kiselost, pa tako može doći do kvarenja zuba

Foto: Shutterstock

Čips

Skrob je, pored šećera, jedan od vodećioh uzročnika karijesa, a čips je izrazito bogat ovom materijom. Enzimi iz pljuvačke započinju proces varenja hrane u ustima. Tada dolazi do razgradnje ugljenih hidrata u šećere koji predstavljaju hranau za bakterije koje se nalaze u vašim ustima.

Čips, takođe, može da se zadrži između zuba i doprinese razvoju zubnog plaka. Nakon konzumiranja čipsa, preporuka je da ispirate usta i da redovno koristite konac za zube.

Alkohol

Alkohol isušuje usta i tako doprinosi smanjenju lučenja pljuvačke. Tako se gubi njena funkcija spiranja bakterija iz usne duplje, pa se povećava osetljivost zuba i sluzokože usne duplje.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, Telegraf

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!