Na koje treba da se spustite, levo ili desno? Zašto muškarci kleknu na jedno KOLENO kada prose devojku

Ova tradicija postoji od davnina, a evo koje značenje nosi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Prosidba je jedan od najvažnijih događaja u životu jednog para, koji sigurno želite da vam ostane u lepom sećanju.

Muškarci uglavnom obraćaju pažnju na sve detalje: od odabira adekvatnog prstena, do drugih bitnih detalja. Osim toga, stručnjaci smatraju da je bitno i na koje koleno se spuštate kada želite da zaprosite devojku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Spuštanjem na jedno koleno muškarac pokazuje nivo poštovanja prema budućnoj supruzi. Na taj način joj govori da je poštuje, kaže stručnjak za organizaciju venčanja Keit Viliard.

Ne samo da je običaj kleknuti na jedno koleno, već mnogi muškarci to rade s levom nogom. Kutija s prstenom treba da bude u levoj ruci, a da se otvara desnom dok se postavlja sudbonosno pitanje.

Zašto baš na levo koleno?

Prema Keit Viliard, većina muškaraca klekne na levo koleno jer su dešnjaci pa im je tako zgodnije da drže kutiju sa prstenom.

– Spuštanje na levo koleno omogućava proscu da zauzme pravilnu pozu i lako otvori kutijicu – kaže i naglašava kako se prosidba može uraditi i tako što će se muškarac spustiti na desno koleno.

Foto: Shutterstock

– Samo zato što je spuštanje na levo koleno nekako uobičajeno, to ne znači da je prosidba na desnom pogrešna. Vaša buduća verenica verovatno neže ni primetiti na koje koleno ste se spustili – pojasnio je.

Zašto se prosidba odvija na jednom kolenu?

Keit smatra da ova tradicija potiče iz srednjeg veka kada su se vitezovi na taj način klanjali plemkinjama. Klečanje na jednom kolenu, takođe, bio je deo protokola kod mnogih ceremonijalnih rituala, pa tako i kod onih romantične prirode.

Srednjovekovna umetnička dela i književnost potkrepljuju tu teoriju jer prikazuju vitezove kako se na taj način klanjaju pred vladarima u znak časti i poštovanja ili kako na jednom kolenu kleče pred plemkinjom ne bi li joj tako iskazali spremnost na večno služenje i divljenje.

– Spuštanjem na jedno koleno muškarac pokazuje nivo poštovanja prema budućoj supruzi – zaključio je on.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (1)

Ostavite komentar