Bivši pacijent MALTRETIRAO kardiologa: Nalazi veštaka o slučaju doktora iz Niša koji je postao ROB

Nebojši Nikolovu i njegovoj ženi Dragani Petrović tereti se da su od marta 2019. do marta 2021. godine u Nišu, pretnjama i silom držali doktora Jozefa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Poznati niški kardiolog dr Jozef G. (66) iz Niša, koji je, kako se sumnja bio žrtva trgovine ljudima, već 10 godina boluje od trajnog psihičkog poremećaja, a zbog emocionalne povezanosti koju je razvio sa Nebojšom Nikolovim (46) iz Niša, u potpunosti je zapostavio svoj život, zdravlje i podrodicu i posvetio se “spasavanju” zdravlja i finansija optuženog na koga je gledao kao na sina pa je taj psihotičan doživljaj išao je do te mere da je na momente imao osećaj da su “jedno biće”.

Ovo je deo nalaza veštaka psihijatra i psihologa koji je prezentovan na nastavku suđenja Nikolovu i njegovoj vanbračnoj ženi Dragani Petrović (32) koji se terete da su od marta 2019. do marta 2021. godine u Nišu, pretnjama i silom držali dr Jozefa G. u cilju eksploatacije njegovog rada i uspostavljanja ropskog odnosa.

Veštak neuropsihijatar dr Zoran Đurić, odgovarajući na pitanja branioca Miroslava Ristića, istakao je da je da su psihičke promene kod dr Jozefa G. počele da se manifestuju pre 10 godina kada je uspostavio posebne odnose sa Nebojšom Nikolovim, a da su postale posebno vidljive u vreme odlaska u penziju.

– On je tada napustio vrednosti za koje se zalagao i prekinuo odnos sa porodicom da bi preuzeo ulogu beskućničkog stila življenja koju nije opažao jer je bio posvećen svom sumanutom odnosu prema Nikolovu. Postoji jedan unutrašnji zdravstveni razlog za njegov poremećaj i ne može se govoriti da je neko spolja to izazvao – rekao je dr Đurić.

On je dodao da smatra da je do promene u ponašanju kardiologa došlo na “terenu stvaranja emocionalne vezanosti za Nikolova” kog je doktor ranije lečio.

– Ta vezanost je počela pre više od 10 godina i ona u početku nije imala sumanut karakter. U početku je bio odnos lekar-pacijent, ali se kasnije menjao. Nebojša je oštećenom bio kao sin koga je trebalo da spasi od njegove bolesti i to je preraslo u jednu sumanutu posvećenost Nikolovu. Dr Jozef je organzovao život tako je sve svoje aktivnosti, svoj novac i vreme vezao je za ideju da to što je sa Nikolovim u društvu da ga time spasava i pomaže mu, a pri tome je izgubio svest o ličnoj realnosti jer je prihvatio jednu degradirajuću ulogu da se od uglednog lekara i cenjenog građanina Niša pretvori u čoveka koji živi na ulici i spava po automobilima – objasnio je on.
On je rekao da neko drugo lice nije moglo da doprinese takvim promenama jer ga nije ni bilo te da su te ideje spasavanja ili “mesijanstva” koje je imao dr Jozef nastale kao posedica razvoja bolesti.

“Vratio se porodici, to je pozitivno uticalo na njegovo zdravlje”

Dr Đurić je rekao da je u vreme pregleda u julu prošle godine doktor je prekinuo odnos sa Nikolovim jer je ovaj bio u pritvoru i nakon toga se vratio porodici što se pozitivno uticalo na njegovo zdravlje jer je povratio težinu i počeo da održava higijenu.

– On nije shvatao kakav je njegov život bio ranije. On je ostao pri uverenju da je njegovo pravo da živi kako hoće i da je njegov odnos sa Nikolovim takav da ima svrhu da ga izvede na pravi put time što će ga spasiti od bolesti ili finansirati, a nije video kakakv je efekat njegovog investiranja u Nikolova. Nije uočio da je prekinuo odnos sa porodicom, zanemarivao finansijske poteškoće i svoje zdravlje a sve da bi udovoljio Nikolovu na način na koji je on mislio da treba. U vreme veštačenja sumanuti odnos prema nikolovu je postojao ali je bio “sklonjen u stranu”. Bolest sumanuta psihoza nije zaustavljena, ona je primirena u svom javnom ispoljavalju ali je i dalje bila prisutna u ličnom svetu. Oštećeni imao doživljaj da su kao jedno biće . To je psihotičan, sumanuti doživljaj, to je deo duševne bolesti – objasnio je dr Đurić.

10 puta dnevno radio analize i spavao pored KC Niš

Odbrana je zatražila odgovor od veštaka psihologa dr Anđelke Ilić da li je utvrđeno da Nikolov ima preveliki strah od bolesti, a on sam je pitao da li je normalno to što je 10 puta dnevno radio analize zbog infarkta I spavao pored KC Niš? Dr Ilić je rekla da su testovi to pokazali postojanje straha od bolesti ali da on nije toliko veliki kolikom ga optuženi prikazuje.

– Osobe sa hipohondrijazom traže stalnu promenu lekara i retko prete. Ponašanje Nikolova odudara od toga. Mi ne negiramo njegov strah od bolesti ali time ne može da se objasni neko njegovo ponašanje. Od kada je u pritvoru nema tako učestale tegobe, niti traži preglede – rekla je ona.

Mogao je da iskoristi oštećenog

Na pitanje da li je svesno iskorišćavao bolest oštećenog radi ekonomske eksploatacije, dr Ilić je odgovorila je da optuženi Nikolov ima tekve crte ličnosti da je to bilo moguće.

– Uzimajući u obzir karakteristike ličnosti okrivljenog I stanje oštećenog, s obzirom na manipulativnost u sklopu poremećaja ličnosti koja je nađena kod okrivljenog, on je mogao svesno i voljno da iskoristi na neki način stanje oštećenog. Da li je to učinio ili ne ja ne znam. Karatkteristike ličosti pokazuju da je moguće – rekla je doktorka.

Promena seksualne naklonosti?

U nalazu psihijatra je pomenuta i mogućnost promene seksualne nakolonosti, iako za tako nešto konkretnih dokaza nema.

-Mogućnost postojanja homoseksualnog odnosa između dr Jozefa i Nikolova nije potvrđena ali je navedena u nalazu jer može biti deo bolesti i promene ličnosti u sklopu koje se može desiti promena seksualne preference, objasnio je dr Đurić. Ova tema je isprovocirala I Nikolova, koji se brani ćutanjem, da postavi pitanje veštaku.

– Da li me je gledao kao sina ili je bio zaljubljen, kako je to moguće? Ja tako nešto nikada nisam primetio – rekao je Nikolov.

Dr Đurić je rekao da konkrenti podaci o tom ne postoje.

– Oštećeni je Nikolova gledao kao sina. Od dr Jozefa nisamo dobili podatak o postojanju homoseksualne želje, on je sa gnušanjem takvu ideju odbio. Međutim, pojavljuje se takva formulacija u nalazu zbog podataka iz spisa predmeta pa smo smatrali da treba da se izjasni. Konkretno, podaci o tome ne postoje – pojasnio je dr Đurić.

Stokholmski sindrom

Na pitanje sudije Mirka Dra, škovića da li se u konktentom slučaju radi o “stokholmskom sindromu” koji opisuje vezivanje žrtve za zlostavljača, dr Đurić je rekao da nije uspeo da dođe do zaključka da se radi o tom sindromu.

Pretili mu, uzimali mu novac, maltretirali ga

Nikolov i Petovićeva su optuženi pretnjama da će nauditi oštećenom i njegovoj porodici, i silom koju je primenjivao Nebojša, uspostavili ropski odnos nad lekarom kako bi brinuo o njihovom zdravstvenom stanju, izdržavao ih, davao penziju i primanja sa privatne poliklinike pri čemu su mu ograničavali slobodu kretanja i komuniciranja sa drugim ljudima i primorali ga da nakon odlaska u penziju, marta meseca 2019. godine napusti porodičnu kuću u kojoj je živeo sa suprugom i ćerkama i započne život na ulici pod njihovom kontrolom.

Doktor je danju stajao na ulici, a noću spavao u automobilu koji oni koriste, a koji je iznajmiljivao i plaćao oštećeni i to kada mu oni dozvole. Poniženja su išla do te mere da je, prema optužnici, lekar osim što je trpeo pretnje uvrede pa i batine, morao da moli da ga puste da uđe u auto kako bi se zagrejao i odspavao, ali i da bi otišao u toalet ili u svoju kuću na 10 minuta u vreme slave.

Doktoru su upućivali uvrede I nazivali ga “kučetom, majmunom i budalom”, a Nebojša ga je, kako se sumnja, i tukao.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar