“Proizvedeno u Srbiji”: Od danas građani znaju čije meso i prerađevine jedu – ovo su OBAVEZE proizvođača

Obeležje će se nalaziti pored cene ili u vitrini u kojoj su meso i prerađevine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Masa Bandjur

Građani Srbije od danas će znati da li jedu domaće ili uvozno meso, jer će ovi proizvodi u radnjama i kasapnicama imati oznaku „Proizvedeno u Srbiji”. Takođe, ovaj žig imaće i prerađevine u kojima se nalazi polovina mesa domaćeg porekla.

BEZ MENJANJA AMBALAŽE

Obeležje će se nalaziti pored cene ili u vitrini u kojoj su meso i prerađevine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Jedna od najbitnijih informacija za potrošače, pored cene i roka trajanja, jeste informacija o poreklu. Smislili smo najjednostavniji način da to obeležimo bez menjanja ambalaže, a da opet znate da je to proizvod u skladu sa propisima – rekao je šef Odseka za označavanje hrane, šeme kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Raketić.

On navodi da je obaveza proizvođača mesa i mesnih prerađevina da prodavcu dostavi izjavu kojom garantuje da je njegov proizvod u skladu sa propisima i da može da se obeleži grafičkom oznakom „Proizvedeno u Srbiji”, a da prodavac to jasno mora da istakne na mestu gde se prodaju ti proizvodi u njegovom objektu ili u vitrinama u kojima su izloženi.

A kako će potrošači biti sigurni da je meso sa domaćih farmi, Raketić je odgovorio da to nije teško.

– Osim garancije proizvođača da je meso domaće, kontrolisaće ga Uprava za veterinu, odnosno veterinarska inspekcija, koja vrlo lako može da uđe u trag poreklu proizvoda na osnovu radnog naloga u mesnoj industriji, jer u nalozima piše poreklo sirovine i sastojci koji idu u određenu prerađevinu. Mislim da naši proizvođači moraju biti svesni da je ta izjava dokaziva i da će biti predmet kontrole – naglašava Raketić.

Foto: Printscreen

POMOĆ DOMAĆIM PROIZVOĐAČIMA

Ova odluka treba da pomogne ne samo potrošačima već i domaćim proizvođačima stočne hrane, mesa, mesnih proizvoda, kao i klaničnoj industriji.

– Iskreno, mislim da će ove novine stvarno pomoći isticanju domaće proizvodnje, jer mislim da ona ima sve neophodne kvalitete, koji treba da se na jasan i vidljiv način istaknu potrošačima – smatra Raketić.

NEĆE BITI POVEĆANJA CENA

On tvrdi da ova novina neće ni na koji način uticati na rast cena mesa i prerađevina, jer obeležavanje ne izaziva nikakve dodatne troškove u procesu proizvodnje, već će samo uticati na bolju prodaju takvih namirnica.

– Odluka da se domaće meso obeleži u prodaji je odlična. Naš potrošač uvek radije kupuje domaći proizvod, a sada će znati i da su meso i prerađevine proizvedene u našoj zemlji. Od toga će imati koristi svi u lancu, od poljoprivrednika do potrošača. Povećaće se prodaja domaćeg mesa i prerađevina, pa samim tim i proizvodnja kaže za Objektiv Đorđe Kuzminov, direktor u Industriji hrane „Đurđević” iz Pećinaca.

Piše: SLAVICA MORAVČEVIĆ

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 1. APRILA

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar