Podsećaju na letovanje: Grčke LUKUMADES krofnice su hrskave spolja, a iznutra meke kao oblaci (RECEPT)

Sa slasnim prelivom predstavljaju pravi užitak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svako ko je amkar jednom letovao u Grčkoj, zna šta su lukumades.

Mekane i slatke krofnice, koje za Grke predstavljaju gotovo svakodnevnu poslasticu, a za turiste pravi užitak.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tradicionalni grčki recept nalaže da se lukumades služe prelivene posebnim, sočnim i slatkim sirupom od meda i oraha, koji daje gotovo nestvaran ukus.

Sastojci:

– suvi kvasac, 15 g
– šećer, 2 kašike
– so, 1 kašičica
– maslinovo ulje, 5 kašika
– mleko, 200 ml
– voda, 200 ml
– meko brašno, 500 g
– ulje

Za sirup:
– med, 350 g
cimet
– seckani orasi

Foto: Shutterstock

Pripema:

Najpre zagrejte mleko da bude mlako.

Zatim pomešajte suvi kvasac, šećer i so, pa dodajte maslinovo ulje, mlaku vodu i zagrejano mleko. Mešajte i postepeno dodajte brašno.

Nakon što sve sastojke dobro sjedinite, pokrijte posudu pamučnom krpom ili folijom i ostavite na toplijem mestu minimum sat vremena, kako bi naraslo. Veoma je važno da testo dovoljno nadođe, kako bi kasnije pri prženju krofnice dobile pravi oblik i teksturu a da bi se to desilo, držite ga na sobnoj temperaturi i nikako blizu izvora hladnoće.

Sipajte u tiganj toliko ulja koliko je potrebno da više od polovine krofnice bude potopljeno.

Svojeručno otkinite komadić testa između palca i kažiprsta i napravite kuglicu. Kašikom, koju ste prethodno umočili u ulje, razdvojite od ruke i spustite u tiganj.

Na umerenoj temperaturi pržite krofnice dok ne porumene sa obe strane. Da ne bi bile previše masne, kada ih izvadite iz ulja ređajte ih na salvetu ili papirni ubrus.

Kada se prohlade prelijte ih medom, uz dodatak cimeta i seckanih oraha.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!