“Za pare bih možda i ja išao u Ukrajinu”: Evo šta je rekao SVEDOK-SARADNIK u slučaju Darka Šarića

Joksović je rekao da je on bio taj koji je garantovao za Borislava Tunjića, koji je pravio štekove u vozilima u kojima se transportovao kokain, a nekad i novac

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva, Vlada Sporcic

Nebojša Joksović, svedok-saradnik u procesu koji Specijalno tužilaštvo vodi protiv Darka Šarića i drugih okrivljenih za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike, juče je prvi put javno svedočio na suđenju pred petočlanim većem Apelacionog suda u Beogradu. Tokom tročasovnog saslušanja odgovarao je na pitanja, a utisak je bio da to radi s mukom, jer je mahom odgovarao sa „da”, „ne”, „sad se ne sećam” pozivajući se na protek vremena.

– Sudija, rođendan mi je, da sam znao da će ovo ovoliko da traje, pripremio bih se – rekao je u jednom trenutku sudiji Sretku Jankoviću.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sudija je, uz opasku da će redosled propitivanja biti obrnut, prvo tražio od Joksovića da objasni svoju ulogu u švercu kokaina i ko je od njega tražio da se uključi u grupu.

Saznanja iz priča

Joksović je rekao da je on bio taj koji je garantovao za Borislava Tunjića, koji je pravio štekove u vozilima u kojima se transportovao kokain, a nekad i novac.

– Nisam se osećao članom kriminalne grupe. To je moj lični stav, a sud je tu da oceni šta smo bili – rekao je Joksović, koji je, kako je istakao, „gledao u Darka”, koji mu je bio drug. Tokom svedočenja Joksović je naveo da većinu saznanja u vezi sa kokainom ima iz razgovora sa drugima. Joksović je rekao i da „iz priča” sa Darkom Šarićem zna da je pokojni Dragan Dudić Fric bio ključni čovek za prebacivanje kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu. Svedok-saradnik juče je ostao i kod navoda da su za organizaciju posla bili zaduženi „Dudić, Darko Šarić i još jedna osoba”.

– Od Tunjića sam saznao da je jedna isporuka stigla u Đenovu – rekao je Joksović.

Za pare bih išao u Ukrajinu

Od njega je, kako je ispričao, saznao i da se kokain s jednog broda bacao u more, posle čega su pakete skupljali u čamce. Na pitanje sudije da li mu je poznata pisana izjava svedoka Milorada Stjepovića da ga je on lično angažovao i poslao u Italiju, Joksović je odgovorio indirektno.

– Mnogi su pisali svašta protiv mene. Na vama je da procenite da li govorim istinu ili ne. Za pare bih možda i ja išao u Ukrajinu – odgovorio je Joksović.

Svedok-saradnik je rekao i da od Šarića nikakav novac nije dobijao, kao i da nisu pričali o eventualnoj naknadi.

Foto: Vlada Sporcic

– Pošto se desilo ovo što se desilo, od naknade nema ništa – rekao je Joksović, koji je naveo i da ništa ne duguje Šariću, ali da „oni očigledno smatraju da duguje”, te da su podneli tužbe protiv njega.

Upitan o poverenju, Joksović je rekao da je u Šarića imao poverenja „kao u brata”, a ne zna da li i on u njega. Kada je video transkripte svojih prisluškivanih razgovora, Joksović je odlučio da postane svedok-saradnik, hteo je sebi da olakša, a porodica i umanjenje kazne su mu bile razlog.

Novac dobio na lutriji

Branioci okrivljenih svoja pitanja usmerili su ka diskreditaciji svedoka-saradnika. Joksović je tako rekao da nije tačno da je od novca Darka Šarića kupio stan u centru Beograda, u Krunskoj ulici. Na pitanje odakle mu 150.000 evra, on je ironično uzvratio: „Dobio sam na lutriji, na lotou”, o čemu je Objektiv već pisao.

– To je glupost da sam kupio stan od novca Darka Šarića. Možda sam ga platio 65.000 evra, možda 150.000 evra, ne sećam se, znate vi bolje – rekao je Joksović.

Osećam se loše

Upitan da li je istina da je Darku Šariću pisao pismo, Joksović nije rekao ni da ni ne, ustvrdio je da su neki delovi u tom pismu menjani.

– Ja i danas gajim emocije prema njemu. Osećam se loše zbog svih ovih dešavanja – rekao je Joksović. Na pitanje advokata šta je to priznao kako bi dobio povlašćeni status, Joksović je rekao da „u ovom trenutku i ne zna šta mu je stavljeno na teret”.

– Rekao sam vam da sam preporučio ljude za koje sam garantovao, u drugome nisam učestvovao. Korist od kriminala nikakvu nisam imao – naveo je svedok-saradnik.

Piše: Ksenija Kapisoda

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 9. MART 

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar