Histerija zbog ruskih ROBOTA na teritoriji SAD: Imali su samo jedan ZADATAK (VIDEO)

Njih 100 je bilo na kampusima američkih univerziteta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube

Histerija zbog rata u Ukrajini sve više drma Ameriku, pa su tako posle vodke na listu za odstrel stigli i ruski roboti za dostavu hrane. Naime, pod ovim izgovorom dva univerziteta ostala bez ovih uređaja koje proizvodi ruski tehnološki gigant “Jandeks”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Američka kompanija “Grabhab” je u četvrtak saopštila da završava svoje partnerstvo sa ruskom firmom i da povlači 100 robota za dostavu hrane koje je napravio “Jandeks” iz kampusa Državnog univerziteta Ohajo u Kolumbusu, i Univerziteta Arizona u Tusonu. Kompanija sa sedištem u Čikagu takođe je poručila da radi sa oba kampusa na pronalaženju alternativa.

Kako navodi “Grabhab”, oni su prve robote u Ohajo isporučili prošlog avgusta, a oni su obavljali oko 1.000 isporuka dnevno na dva kampusa.

“Jandeks” je inače najveći ruski pretraživač interneta. Tobi Snags, šef prodaje za “Yandex Self-Driving Group”, potvrdio je razlaz sa američkom firmom i rekao da će roboti biti poslati na druge lokacije van SAD, gde ruski gigant posluje.

– Prava je šteta što ne možemo da nastavimo sa ovim velikim projektom koji smo započeli u amričkim kampusima sa “Grabhabom”, jer svi znamo da je imao zaista pozitivan uticaj na studente – rekao je Snags, prenosi Njujork Post.

Ranije ove nedelje, prevoznik “Uber” rekao je da pokušava da ubrza planiranu prodaju svojih deonica u “Yandex Taxi-ju”. Amrička firma ima 29% udela u ruskoj firmi za prevoz putnika koja pripada “Jandeksu”, koji vredi oko 800 miliona dolara. “Uber” je saopštio da su trojica njihovih rukovodilaca koji su bili u upravnom odboru ruske firme takođe dala ostavke.

U podnesku američkim regulatrnim telima u četvrtak, “Jandeks” je naveo da ova kompanija sa sedištem u Moskvi i njeni rukovodioci nisu bili na meti nikakvih konkretnih sankcija jer ne rade u odbrambenom, vazduhoplovnom ili pomorskom sektoru.

Inače berza “Nasdak” je prošle nedelje obustavila trgovanje akcijama “Jandeksa”.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, nypost.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar