Utiču na mirniji san i dobro raspoloženje u toku dana: Koje su najbolje boje za SPAVAĆU sobu?

Važno je da se u spavaćoj sobi osećate opušteno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: UK Sotheby’s International Realty/News Dog / News Dog Media / Profimedia

Već vam je sigurno poznato da svaka boja drugačije utiče na ljudsko raspoloženje i izaziva drugačije emocije.

Kada je reč o spavaćoj sobi, to je prostorija u kojoj treba da se osećate smireno i opušteno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To je ipak prostorija koju prvo ugledate kada se probudite ujutru i poslednja u koju gledate pre nego što zaspite.

Dakle, početak i kraj svakog dana, mora da se dogodi u prostoriji sa adekvatnim bojama, koje će u vama izazvati upravo ona osećanja i raspoloženje koji će vam pomoći da uspešno, sa punim kapacitetom, obavite sve obaveze koje su pred vama.

Nisu zidovi jedino na čiju boju treba da obratite pažnju. Nikako nemojte da zaboravite na nameštaj, ponajviše na posteljinu.

Kada se o posteljini radi, ona treba da bude svetlije, umirujuće boje, poput bež, boje breskve, prljavo bele, nežno zelene ili svetlo plave. Siva takođe nije loša, a u zimskom periodu, kako biste postigli osećaj topline, možete da se odlučite i za neke tamnije nijanse, poput tamno zelene i plave.

Boje igraju važnu ulogu u uređenju spavaće sobe jer mogu uticati na naše emocije i raspoloženje.

Foto: Shutterstock

– Koliko god to zvučalo ludo, mi smo, svesno i nesvesno, u stalnoj interakciji sa bojom. Boja je moćna stvar, iako je na neki način smatramo nevažnom i uzimamo zdravo za gotovo. Prvo bih vam preporučio da se zapitate kakvu atmosferu i raspoloženje želite da održavate u sobi. Šta za vas znači umirujući prostor? Svima nam je potreban prostor gde možemo da se opustimo, osećamo prijatno i bezbedno i da napunimo baterije – rekao je kolorterapeut Vala Al Muhaitib.

Barri Reidi, dizajner enterijera zaposlen u internacionalnom lancu prodavnica nameštaja, IKEA, kaže da je neophodno da, pre nego što se odlučite za bilo kakvu promenu, utvrdite šta tačno želite da postignete, odnosno, kakav osećaj želite da vam vaša spavaća soba probudi.

Dizajner enterijera Lisa Galano kaže i da, uzimajući u obzir to da je spavaća soba poslednje mesto koje gledamo svakog dana, ova prostorija treba da nam posluži i za otpuštanje svih negativnih emocija i misli koje su se nakupile tokom dnevnih obaveza.

– Ako stavimo boje koje uzbuđuju i stimulišu um, poput žute, to nam neće dati miran san. To neće baš pomoći cilju prostora – kaže Al Muhaitib.

Foto: Shutterstock

Sa druge strane Reidi, Galano i Al Muhaitib izdvajaju sledeće nijanse kao umirujuće i poželjne za zidove spavaće sobe.

– Svetlo plava
– Svetlo roze
– Svetlo zeleno
– Svetlo siva
– Prljavo belo
– Boja breskve
– Topla bež
– Prirodni tonovi drveta

Ove boje su prigodnije spavaćoj sobi jer su nežne i blage, pa manje stimulišu čulo vida od jarkih i drečavih. Kao takve, većina ljudi će ih smatrati opuštajućim za gledanje.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar