Gugl, Jutjub i Tviter uveli SANKCIJE ruskom RT i Sputnjiku: Suspendovani njihovi kanali, kao i stranice

Pored Jutjub kanala Sputnjika i RT, suspendovane su i njihove oficijalne stranice na Fejsbuku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock,Wikipedija,Ilustracija

Jutjub je najavio da će poduzeti mere protiv nekoliko kanala na svojoj platformi, uključujući ograničavanje pristupa ruskog televizijskog kanala RT i Sputnjika, usled krize u Ukrajini.

– Uzevši u obzir izvanredne okolnosti u Ukrajini, preduzimamo nekoliko mera. Onemogućujemo brojnim kanalima monetizaciju na Jutjubu, uključujući nekoliko ruskih kanala povezanih s nedavnim sankcijama. Nastavićemo da nadgledamo razvoj situacije i možda preduzmemo dalje korake – rekao je u izjavi u subotu portparol Jutjuba.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Oficijalni jutjub kanali novinskih kuća Sputnjika i RT su suspendovani.

Foto: Printscreen

– Zbog rata koji je u toku u Ukrajini odmah blokiramo Jutjub kanale u celoj Evropi povezane sa RT i Sputnjikom. Biće potrebno vreme da naši sistemi ovo u potpunosti realizuju – saopštila je evropska kancelarija „Gugla“ na Tviteru.

Tviter je počeo da obeležava naloge zaposlenih u Sputnjiku, agencija to smatra „lovom na veštice“, saopštila je pres služba agencije.

Tviter je u ponedeljak najavio nove mere za sprečavanje širenja dezinformacija vezanih za rusku vladu u svetlu tekuće invazije zemlje na Ukrajinu.

Kompanija će početi da dodaje etikete na tvitove koji sadrže linkove iz ruskih državnih medija u kojima se navodi njihova pripadnost. Oznake su praćene narandžastim znakom uzvika, upozoravajući korisnike Tvitera da „budu informisani“.

Tviter će takođe početi da smanjuje vidljivost pomenutih ruskih medija na platformi, smanjujući mogućnost tih medija da dopru do široke publike.

Ovaj potez usledio je nakon najave predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da Evropska unija namerava da zabrani ruske medije u državnom vlasništvu, uključujući Sputnjik, RT i njihove filijale, u okviru novih sankcija uvedenih Rusiji u vreme njene vojne operacije u Ukrajini.

U ponedeljak je Instagram, Meta (ranije Fejsbuk), ograničio pristup novinskoj agenciji Sputnjik i RT-u širom Evropske unije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar