Može da vas nervira, ali i da vam bude simpatično: Tri znaka da mačka MANIPULIŠE vama

Kod mačaka uglavnom sve zavisi od njihovog raspoloženja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ljubitelji mačaka se verovatno neće složiti sa shvatanjem onih drugih koji smatraju da su mačke često manipulativne i lukave.

Ponekad možete da uradite sve kako biste ugodili svom kućnom ljubimcu, ali on će ponovo pokušati na neki način da manipuliše vama i da traži još.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mačke možda ne zahtevaju toliko pažnje kao psi, ali spadaju u kućne ljubimce koji vole da sve bude po njihovom.

Kada mačka manipuliše?

Sigurno ste bili u situaciji da vas mačka molećivo gleda kroz staklena vrata i “moli” vas da je pustite u prostoriju u kojoj ste, da bi čim to uradite grebala vrata i mjaukala na sav glas kao da ste je namerno zarobili tamo.

Šta stoji iza ovako čudnog ponašanja mačaka? Najjednostavnije rečeno, kućne mačke nisu i verovatno još dugo vremena neće biti pripitomljene životinje, koliko god se vi trudili da je pripitomite. Njoj je potrebna sloboda i slobodno kretanje, pa će se potruditi da vam to što pre stavi do znanja, a možda će u tim situacijama biti i agresivna.

Odbija hranu koju je do tada jela

Iako ćete joj dati hranu koju obožava da jede, odjednom joj se ta hrana više neće sviđati i okrenuće svoj nos od posude. Baš poput ljudi koji vole raznovrsnost, ona će pokušati da manipuliše vama ako joj često servirate jednu istu hranu.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da nije dobro ako mačkama svakodnevno nudite različitu hranu jer to utiče na izbirljivost. Ona će znati da može da dobije nešto drugačije ili bolje, pa će to na svoj način tražiti od vas.

Mačke su predatori i ono u čemu najviše uživaju i što gotovo nikada ne odbijaju je ukus svežeg toplog mesa. Hrana direktno iz frižidera nikada im neće biti dobra zamena.

Zahteva jednu stvar, a onda se odmah predomisli

Iako uglavnom znaju šta žele, ponekad i mačke mogu biti veoma neodlučne. Ako je u pitanju ulazak u određenu sobu, savet je da je pustite da istraži prostor i da odluči kuda dalje.

Ako vam se čini da ona ne može da bude u prostoriji bez vas, to bi mogao da bude oblik anksioznosti koji zahteva adekvatan pristup vašem kućnom ljubimcu. S druge strane, mačke reaguju na zvukove i mirise koje mi ne čujemo i ne osećamo, pa zbog toga mogu tražiti od vas da uđu u određenu prostoriju, kao i da se odmah predomisle i vrate kada vide da tamo nema ničega.

Foto: Shutterstock

Moli vas da se “igrate”, pa odjednom odustane

Mački je igra veoma važna, ali će sve zavisiti isključivo od njenog raspoloženja. Ako mjauče i traži od vas da se igrate sa njom, ali odmahne šapom kada joj pružite njenu omiljenu igračku, razlog bi mogao da bude taj što jednostavno želi nešto drugo.

Stvar je slična kao i sa hranom, morate da shvatite šta mačka u tom trenutku želi. Ako je do juče vaša mačka uživaja u igri sa laserom, to ne znači da će i danas biti raspoložena za takvu igru.

Što joj više opcija ponudite, veće su šanse da ćete shvatiti šta joj je na umu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Magazin Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar