Jednostavna, a zabavna METODA: Kako da naučite dete da gleda na SAT

Deca ne razumeju pojam broja, pa im je sama pomisao na gledanje na sat konfuzna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Možda se ne sećate kada ste naučili da gledate na sat, ali činjenica je da je većini dece to u početku bilo veoma teško.

Deca ne razumeju pojam broja, a u računanju vremena sve se svodi upravo na brojeve. Polazi se od nule, umesto od broja jedan, sat ima 60 minuta, svaki minut 60 sekundi, dan 24 sata…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zatim, postoje časovnici sa kazaljkama, razmak između dva broja na časovniku iznosi ili pet minuta ili ceo sat (u zavisnosti da li gledate šta pokazuje velika ili mala kazaljka), a postoje i digitalni časovnici.

Ipak, sa početkom školovanja, većina dece ima dovoljno znanja iz svog svakodnevnog okruženja, pa tada i usvajanje ove veštine postaje brže i spontanije.

Kako dete da nauči da gleda na sat?

U predškolskom uzrastu, ne opterećujte se matematikom. Dete u početku neće znati dovoljno matematičkih pojmova da bi razumelo činjenice kao što su: minut ima 60 sekundi, sat ima 60 minuta. Umesto toga, predstavite mu časovnik kao igru.

Foto: Yevhen Rychko / Panthermedia / Profimedia

Govorite u onim odrednicama koje dete može da razume. Pronađite neku aktivnost koju dete poznaje, koja je deo njegovog svakodnevnog života, i onda razgovarajte o njenom trajanju. “Koliko traje dok se pojede sladoled?”, “Koliko traje tvoj omiljeni crtani film?”, “Koliko dugo spavamo?”… Vežbajte na ovaj način najpre uviđanje da li je nešto kratkotrajno ili dugotrajno.Izvor: Objektiv.rs, magazin.novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar