Bivša “crvena beretka” ponovo na optuženičkoj klupi: Pustili ste Šarića, sada je red na mene

Apelacioni sud ukinuo je krajem 2018. godine presudu kojom su bivši pripadnik JSO Predrag Ratković i Stefan Blagojević bili osuđeni na po 30 godina zatvora za likvidaciju Bjelanovića

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Predrag Ratković, bivši pripadnik”crvenih beretki”, optužen za ubistvo Vladimira Bjelanovića u decembru 2015. zatražio je danas da se pusti na slobodu, navodeći da je više od šest godina u pritvoru, a da konačna presuda nije doneta. On se pozvao na odluku suda kojim je Darko Šarić, optužen za šverc kokaina, kao najstariji pritvorenik, pušten posle osam godina na slobodu.

– Sada kada je Šarić kao najstariji pritvorenik pušten na slobodu, u zatvoru nam govore da smo ja i Blagojević najstariji pritvorenici. Što je to, neka titula? Sada treba da se razmotri i moje pitanje.  Nisam nikog ubio. Nisam ni u jednom klanu, ni u “škaljarskom”, ni u “kavačkom”, kako su negde objavljivali – rekao je Ratković.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stefan Blagojević (31) je izjavio da nije izvršio krivično delo.

– Mene je i Bog zaboravio. Imao sam 25 godina kada sam uhapšen. Samo sam osedeo. Nemam gde da bežim, ja sam nevin čovek. Nikom se ne žalim. Ja sam u zatvoru kao neki guru, koji tamo podiže ljude – naveo je Blagojević.

Traže elektronsku nanogicu

Advokat Nemanja Govedarica, branilac Ratkovića, zatražio je da se njegov klijent pusti na slobodu ili u kućni pritvor, uz nošenje elektronske nanogice. On je takođe zatražio da se Ratković oslobodi optužbi.

Advokat Miljana Perendija, koja zastupa Blagojevića je zatražila da se njen branjenik posle šest godina pusti iz zatvora i da mu se odredi kućni uz elektronski nadzor.

– Moj branjenik je u pritvoru šest godina i dva meseca, a to je suprotno evropskim konvencijama o ljudskim pravima – rekla je Perendija.

Zamenik tužioca se usprotivio njihovom predlogu, a sud je odbio predloge advokata.

“Overili” žrtvu u glavu

Novo suđenje Stefanu Blagojeviću, koji je optužen da je sa Predragom Ratkovićem, bivšim pripadnikom Jedinice za specijalne operacije,ubio Vladimira Bjelanovića u Mileševskoj ulici na beogradskom Vračaru, u decembru 2015.godine, počelo je danas u Višem sudu u Beogradu.

Apelacioni sud, ukinuo je krajem 2018. godine presudu kojom su bivši pripadnik JSO Predrag Ratković i Stefan Blagojević bili osuđeni na po 30 godina zatvora za likvidaciju Bjelanovića. Predmet je vraćen Višem sudu na novo odlučivanje.

Vladimir Bjelanović iz Beograda ubijen je, da podsetimo, u sačekuši u Mileševskoj ulici na Vračaru, dok njegova devojka Tijana M. nije povređena u krvavom obračunu.

Napad se dogodio oko 10 časova u centru Beograda, naočigled mnogobrojnih prolaznika, u blizini škole, vrtića, parka, dečjeg pozorišta „Puž“ i policijske stanice Vračar. U pucnjavi je oštećeno čak deset parkiranih automobila.

Pucao iz heklera

Prvom optužnicom Ratković se teretio da je on automatskim oružjem “hekler i koh” MP5, kalibra 19, 9 ispalio 19 hitaca u pravcu Vladimira Bjelanovića. Novom optužnicom je to stavljeno na teret Stefanu Blagojeviću. Preciziranom optužnicom Blagojević  se tereti da je prišao prednjoj strani vozila u kojem je bio Bjelanović, držeći u ruci obema rukama pištolj CZ 99 i kroz vetrobransko staklo ispalio dva projektila u metu. Kako se navodi, naneo mu je dve lake povrede, a onda je Bjelanović izašao iz kola i počeo da beži prema Kalenić pijaci. Tada je Blagojević iz automatske puške “hekler i koh” MP5, kalibra 19,9 ispalio 19 hitaca u pravcu .

Vladimir je živeo sa devojkom Tijanom M. u njenom stanu u Mileševskoj ulici. Neposredno pre napada njih dvoje su izašli iz zgrade i krenuli ka njihovom „reno meganu“. Tijana je sela na mesto suvozača. Vladimir je krenuo da sedne u kola i tada se napad dogodio.

Dobili 50.000 evra

Ratković je bivši pripadnik JSO i  već je služio zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubistva koje se pre nekoliko godina dogodilo u Beogradu.

U prvom momentu pominjalo se da je Vladimir Bjelanović usmrćen jer se zamerio pripadniku jednog beogradskog kriminalnog klana u poslu sa drogom.

Posle hapšenja Predraga Ratkovića na njegovom Fejsbuk profilu oglasili su se prijatelji, koji su mu, uprkos svemu, pružili podršku.

„Užičani su uz tebe“, „Ne daj, se brate“, „Niko ti ne može ništa sa takvim stavom i duhom“, „Peđa je brat i ljudina“, samo su neki od komentara na Ratkovićevom zidu. Iako su prijatelji uz njega, veliki broj virtuelnih drugara ipak je odlučio da ga izbriše iz liste prijatelja. Suđenje se nastavlja 4. marta saslušanjem veštaka valističara.

Piše: Danica Ćuruvija

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar