Zapad u PANICI: “Rusija može napasti Kijev svakog trena, plan je srušiti vladu Belorusije”

Britanski ministar odbrane Ben Volas objavio je u ponedeljak da je Ujedinjeno Kraljevstvo počelo isporučivati ​​Ukrajini lako protivtenkovsko oružje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

Britanskom ministarstvu spoljnih poslova rečeno je da se pripremi za “krizni način rada” nakon što je iz Velike Britanije u Ukrajinu dopremljeno oružje kako bi se ta zemlja obranila od potencijalne ruske invazije.

Upozorenje dolazi u trenutku dok Bela kuća razmatra dokaze američkih obaveštajnih službi koji ukazuju na to da Rusija planira pokušati zauzeti Kijev, glavni grad Ukrajine, te svrgnuti tamošnju vladu, pišu mediji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Čini se da američki predsednik Džo Bajden sada ima nove opcije za suočavanje s krizom, uključujući isporuku više oružja Ukrajini.

– Verujemo da smo sada u fazi u kojoj bi Rusija u svakom trenutku mogla pokrenuti napad na Ukrajinu – izjavila je glasnogovornica Bele kuće Džen Psaki.

Ona je takođe upozorila da bi ruski vojnici koji se šalju na vežbe u Belorusiju mogli biti iskorišćeni za napad na Ukrajinu.

Dodatno naoružanje uključivalo bi više streljiva, minobacača, protutenkovskih projektila Javelin i protuzračnih raketnih sastava, koji bi verovatno stigli od saveznika iz NATO-a, rekli su izvori američkim medijima.

Britanija isporučuje lako protivtenkovsko oružje

Britanski ministar obrane Ben Volas objavio je u ponedeljak da je Ujedinjeno Kraljevstvo počelo isporučivati ​​Ukrajini lako protivtenkovsko oružje iduće generacije (NLAW) kako bi pomogli u obrani od potencijalne pretnje.

Dužnosnicima Ministarstva spoljnih poslova rečeno je da budu spremni na prelaz u “krizni način rada” u vrlo kratkom roku, pri čemu se naglašava povećana zabrinutost da bi ruska agresivnost prema Ukrajini mogla prerasti u invaziju. Rečeno je kako je osoblje o tome obavešteno ove nedelje.

To bi takođe moglo značiti da su dužnosnici i diplomati preraspoređeni da rade na politici koja se tiče Rusije i Ukrajine te da daju prioritet britanskom odgovoru na svaki daljnji porast napetosti, uključujući odvraćanje i sankcije.

– Ovo je ključan posao u oblikovanju i zaštiti sigurnosti našeg evropskog susedstva – rečeno je osoblju odela, prenosi Blumberg.

Neki zaposleni već su premešteni na mesta na kojima rade na planiranju vanrednih situacija i strateškoj komunikaciji, navodi se.

– Nova situacija u Ukrajini i oko nje glavni je prioritet za FCDO i, kao što bi svi očekivali, imamo snažne planove za vanredne situacije kako bismo odgovorili na bilo koji razvoj događaja – poručeno je iz Ureda za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj (FCDO).

Ratni bubnjevi sve GLASNIJI: Putin poslao vojsku u Belorusiju, Britanci šalju oružje Ukrajincima

Zašto su britanski avioni za Ukrajinu zaobilazili Nemačku?

Ministar spoljnih poslova jasno je dao do znanja da bi agresija Rusije na Ukrajinu bila neprihvatljiva i ničim izazvana te da bi svaki upad imao velike posledice i visoku cijenu.

U utorak su pojačane spekulacije da su se britanski avioni C-17, koji su prevozili oružje u Ukrajinu, kretali zaobilaznim putem kako bi izbegli prelet kroz nemački vazdušni prostor.

Vojni letovi za Ukrajinu tokom vikenda, praćeni komercijalnim radarom, pokazali su da su C-17 zaobilazili nemački vazdušni prostor i umesto toga se odlučili za dužu rutu iznad Danske i Poljske.

Ruta kojom su avioni leteli iznad Danske i Poljske, umesto da idu izravnim putem, izazvala je nagađanja da Nemačka možda ima neke rezerve prema vojnoj potpori Ukrajini.

Izvor iz britanskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) rekao je za medije da je ministar Volas bio u više poseta Skandinaviji i severoistočnoj Evropi, a putanja leta ukazuje na te nedavne posete. Kažu i da se Volas tek treba sastati sa svojim novim kolegom u Nemačkoj te da je čekanje dozvole za prelet Nemačke moglo zaustaviti let.

Naglasili su takođe da je to kako C-17 putuje na sever Evrope nebitno, dodajući da je najbrži način za dobijanje dozvole za let bio proći onim putem kojim smo prošli.

Nemačka isključila uvoz oružja u Ukrajinu

– Nismo podneli zahtev za odobrenje leta kroz Nemačku jer bi to predugo trajalo – dodao je izvor.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane rekao je:

– Nemačka nije uskratila pristup svom vazdušnom prostoru jer Ujedinjeno Kraljevstvo nije ni podnelo zahtev, nije bilo spora između UK i Nemačke po ovom pitanju.

Britanski diplomatski izvori u Berlinu kažu da je ruta odabrana iz operativnih razloga, uključujući uobičajenu politiku izbegavanja prevoza oružja iznad gusto naseljenih područja.

Iako je Nemačka javno obećala svoju potporu Ukrajini protiv bilo kakve ruske agresije, odbacila je mogućnost da dozvoli svom odbrambenom sektoru da isporučuje oružje Kijevu zbog straha da bi to moglo “rasplamsati” situaciju.

Vlada bivše kancelarke Angele Merkel dvaput je intervenisala kako bi stavila veto na isporuku oružja koje je Ukrajina već platila, uključujući i američku pošiljku pušaka i sastava za odbranu od dronova iz Litve.

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok insistirala je tokom poseta Kijevu kako će se njena zemlja pridržavati zabrane nemačkog izvoza oružja.

– Naš stav nije samo dobro poznat, već i povesno utemeljen – rekla je Berbok.

Ipak, nije komentisala planira li nova nemačka vlada nastaviti s politikom Angele Merkel ometanja svojih saveznika u naoružavanju Ukrajine.

BONUS VIDEO:



Izvor: Bloomberg

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar