Ratni bubnjevi sve GLASNIJI: Putin poslao vojsku u Belorusiju, Britanci šalju oružje Ukrajincima

Situaciju dodatno podgreva novi pokret ruskih trupa ka Belorusiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/TASS/Alexei Druzhinin

Situacija na istoku Evrope dodatno se komplikuje, a zapadne zemlje su sve više uverene da Rusija sprema invaziju na Ukrajinu

Ratni bubnjevi na istoku Evrope sve su glasniji, a zapadne zemlje sve su više uverene da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Situaciju dodatno podgreva novi pokret ruskih trupa ka Belorusiji.

Odlučnost unije 2022.

Britanski Gardijan navodi da ruske trupe u Belorusiju stižu u železničkim kompozicijama pod izgovorom zajedničke vojne vežbe “Odlučnost unije 2022”, koje bi, prema najavama iz Minska, trebalo da se održe početkom februara.

Neki vojni analitičari, međutim, smatraju da bi Moskva u slučaju sveobuhvatnog napada na Ukrajinu svoje snage u tu zemlju mogla da pošalje i iz Belorusije, koja se sa Ukrajinom graniči na severu, čime bi se znatno rastegao front, što bi predstavljao veliki problem za ukrajinsku armiju. Najavljene vojne vežbe Rusije i Belorusije trebalo bi da se održe u blizini beloruske granice sa Poljskom i Litvanijom, članicama NATO, a jedan deo ratnih igara planiran je da se održi i blizu granice sa Ukrajinom.

Istovremeno, iz Rusije stižu izveštaji o slanju dodatne opreme, uključujući tenkova i balističkih projektila kratkog dometa, na rusko-ukrajinsku granicu. S druge strane, britanski ministar odbrane Ben Volas potvrdio je da će Velika Britanija poslati Ukrajini novi paket oružja kako bi joj pomogla da poveća odbrambene kapacitete. – Doneli smo odluku da Ukrajini pošaljemo lake protivoklopne sisteme. To nije strateško oružje i nije pretnja Rusiji, već se koristi za samoodbranu – rekao je Volas i pozvao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da poseti London u narednih nekoliko nedelja.

Kanađani na terenu

Sputnjik je preneo da je Kanada u Ukrajinu poslala 200 vojnika kao pomoć u obuci lokalnih snaga bezbednosti.

Jedan od njihovih zadataka biće i evakuacija kanadskih diplomata u slučaju eskalacije u Ukrajini. Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Žoli boravila je u Kijevu kako bi razgovarala o naporima za odvraćanje Rusije od “agresivnih akcija”. Kanada, koja je treća po broju ukrajinskih stanovnika na svetu nakon Ukrajine i Rusije, održava misiju obuke u zapadnoj Ukrajini od 2015.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (4)

Ostavite komentar