Prepoznajte simptome: Sedam glavnih razlika između PMS-a i rane trudnoće

Ova dva stanja je ponekad teže razlikovati jer se simptomi preklapaju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Određeni simptomi poput bolnih grudi, razdražljivosti i nervoze, kao i nadutosti stomaka javljaju se i tokom rane trudnoće, ali i u predmenstrualnom periodu (PMS – u).

Zbog toga je ova dva stanja ponekad malo teže razlikovati.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tada dolazi do promene u hormonima zbog čega se javljaju različiti simptomi, a evo kako da prepoznate da li je u pitanju trudnoća ili samo pms.

1. Implantacijsko krvarenje

Jedan od prvih znakova trudnoće koji se često može pomešati sa menstruacijom je implantacijsko krvarenje. Obično se javlja 6 do 12 dana od trenutka začeća, kada se embrion nastanjuje na zidu materice i izaziva lagano krvarenje ispraćeno grčevima.

Kako biste razlikovali početak trudnoće i menstruaciju, obratite pažnju na količinu krvarenja. Ukoliko je krvarenje zaista obilno, najverovatnije je u pitanju menstruacija. U svakom slučaju možete potražiti pomoć lekara ili uraditi test na trudnoću kako biste odagnali sumnje.

2. Osetljivost grudi

Bolne i natečene grudi su jedan od najčešćih simptoma PMS -a.

Foto: Shutterstock

Međutim, isto tako su bitan simptom rane trudnoće, kada u tom slučaju grudi postaju otečene, a bradavice tamnije. Osim toga, osetljivost grudi kod rane trudnoće ne prestaje nakon nekoliko dana, već postaje sve učestalije.

3. Neuobičajen umor

Neobjašnjiv umor koji vas prati tokom celog dana obično se javlja u prvom tromesečju trudnoće kada se organizam navikava na nove promene i priprema telo na trudnoću. Uglavnom je u pitanju iscrpljenost koja vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao i velika potreba za odmorom i snom.

4. Čest odlazak u toalet

Učestalo mokrenje koje nije ispraćeno bolovima i grčevima, što se obično dešava tokom PMS – a, obično je jedan od simptoma trudnoće. Do njega dolazi zbog širenja materice koja pritiska bešiku i mokraćne kanale.

Foto: Shutterstock

Takođe, tokom trudnoće organizam proizvodi više morkaće, odnosno javlja se potreba za mokrenjem jer trudnice piju mnogo više vode, s obzirom da je žeđ pojačana.

5. Mučnina i osetljivost na mirise

Pojačana potreba za određenim ukusima, slanim ili slatkim, dobro je poznat simptom predmenstrualnog perioda. Međutim, ako vam je konstantno muka i mučnina je ispraćena povraćanjem, najverovatnije je u pitanju trudnoća.

Takve nuspojave najčešće se javljaju ujutru i uveče, pa obratite pažnju na vreme.

6. Blaga vrtoglavica

Nagle vrtoglavice i osećaj slabosti kod PMS – a se najčešće javljaju kao posledice velikih bolova koje nestaju kada se ciklus završi. Ali, ako se takvi simptomi nastave duži vremenski period, a menstruacija izostane, to ukazuje na trudnoću.

Foto: Shutterstock

Naime, slabost uzrokuje širenje materice koja stvara pritisak u arterijama nogu i pad krvnog pritiska, zbog čega dolazi do vrtoglavice.

7. Povišena temperatura

Povišena temperatura tela i česti naleti vrućine su najčešći simptomi rane trudnoće, pored natečenosti grudi. Česta vrućina koju trudnice osećaju uglavnom je ispraćena pojačanim znojenjem i osećajem nelagodnosti.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, miss7mama.24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar