Na njima se više vide godine: Zbog čega žene brže STARE od muškaraca?

Razlozi su pretežno biološki

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Opšte je poznata stvar da žene imaju duži prosečan životni vek.

Međutim, njima se ranije nego muškarcima na licu i telu ocrtavaju godine i starenje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nažalost, čak i sa adekvatnom i potpunom negom, žene su te na kojima će se starost lakše primećivati, a to izazivaju potpuno prirodne, biološke karakteristike žena, razlike između muškog i ženskog organizma kao i stil života.

U poznijim godinama vam je možda potrebno malo više nege kako biste sačuvale vitalnost i zdravlje kože, ali to nikako ne treba da vas obeshrabruje da koračate kroz život sigurno, niti da vam narušava samopouzdanje.

Važno je da shvatite da je starenje jedan potpuno prirodan proces, a evo kako priroda nije bila naročito fer prema lepšem polu.

1. Žene su podložnije stresu

Doktorka Džudit Mohring kaže da su žene sklonije stresu nego muškarci, naročito kada se radi o poslu. Pored posla, hormoni žene funkcionišu nešto drugačije.

Hormonske fluktuacije su povezane sa depresijom, a sezonski poremećaji raspoloženja više pogađaju žene nego muškarce.

2. Žene koje su se porodile brže stare

Istraživanja sprovedena na Univerzitetu Džordž Mejson dokazala je da trudnoća čini da žena izgledate čak i do 11 godina starije. Razlog toga su kraće telomere (krajevi hromozoma koji imaju izuzetnu važnost u procesu starenja) kod žena koje su rađale, od telomera žena koje nemaju decu.

Pored toga, trudnice često proživljavaju stresove, što zasigurno ostavlja traga na njima.

Foto: Shutterstock

3. Muška koža je deblja

Muška koža je u proseku čak 25 posto deblja od ženske, prema rečima dermatologa. Ovo nije baš dobra vest za muškarce, jer su bore na debljoj koži i te kako primetnije.

4. Imaju manje testosterona nego muškarci

Visok nivo testosterona kod muškaraca usporava starenje. Estrogen, koji se u većoj količini nalazi u ženskom organizmu, takođe služi kao hormon protiv starenja, ali je problem to što njegova proizvodnja opada brže od proizvodnje testosterona.

Foto: Shutterstock

5. Menopauza

Gubitak hormona tokom menopauze ubrzava proces starenja. U tom periodu opada i nivo kolagena koji koža proizvodi, pa ona gubi elastičnost.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar