Od sutra na snazi nova PRAVILA: Evo šta sve treba da znate o karantinu – KO i KADA mora u izolaciju

Podsetimo, cena PCR testa na lični zahtev je smanjena sa 9.000 na 6.000

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/fernando zhiminaicela

Nova pravila za samoizolaciju ljudi koji su imali kontakt sa zaraženima, kao i karantin za zaražene kovidom 19 najverovatnije će početi da važe od sutra, kako su za medije najavili članovi kriznog štaba.

Naime, članovi kriznog štaba prof. dr Sanja Radojević-Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović potvrdili su za naš list da će kućna izolacija za zaražene kovidom trajati deset umesto dosadašnjih 14 dana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, ako neko želi ranije da je prekine može da uradi PCR test posle sedam dana i to o trošku države. Test mora biti negativan kako bi izolacija mogla da se prekine.

Prof. dr Sanja Radojević-Škodrić je istakla da kućna izolacija posle izlaska iz bolnice, koja je do sada bila 14 dana, biti ukinuta.

– Kod pacijenata koji imaju razvijenu kliničku sliku dužina kućne izolacije zavisi od trajanja simptoma, pa se može desiti u istoj mogu biti i 14 dana ako i dalje imaju simptome, a o čemu odlučuju lekari, koji i zatvaraju bolovanje i odlučuju o trajanju istog ako je reč o zaposlenom – rekao je prof. dr Branislav Tiodorović.

On je naveo i da Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” treba da napravi precizne smernice koje će uneti u Stručno-metodološko uputstv (SMU), a koje Vlada Srbije treba da usvoji kako bi moglo da se primenljuje i to od sutra.

Takođe, na sednici kriznog štaba u petak bilo je reči i o tretiranju kontakata zaraženih osoba, ali nikakva odluka nije doneta. Očekuje se da će “Batut” sutra dati zvanično saopštenje.

Kako se nezvanično saznaje, trajanje karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte biće sedam umesto dosadašnjih 10 dana. Karantin će najverovatnije moći da se prekine posle sedmog dana uz negativan rezultat PCR testa, a uzorak za PCR test može se uzeti najranije šestog dana od početka karantina i radi se o sopstvenom trošku.

Podsetimo, cena PCR testa na lični zahtev je smanjena sa 9.000 na 6.000, dok je cena antigenskog testa smanjena sa 3.500 na 1.800 dinara.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar