Građani se SUTRA izjašnjavaju na republičkom REFERENDUMU: Biračka mesta otvorena od 7 do 20 sati

Skupština Kosova nije dopustila Srbima da glasaju, jer je usvojila Rezoluciju protiv organizovanja srpskog referenduma na KiM

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani Srbije sutra će se na republičkom referendumu izjašnjavati o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, a svoje pravo moći će da ostvare na nešto više od 8.000 biračkih mesta koja se otvaraju u 7.00, a zatvaraju u 20.00 časova.

Građani će se izjašnjavati o referendumskom pitanju – “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?” zaokruživanjem odgovora “da” ili “ne”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Republička izborna komisija utvrdila je da pravo glasa ima 6.510.233 birača.

Akt o promeni Ustava sadrži konkretne amandmane kojima se predviđaju promene u oblasti pravosuđa sa ciljem da se obezbedi veća nezavisnost sudstva i sudija, kao i samostalnost i odgovornost javnih tužilaca.

Amandmani predviđeni Aktom o promeni Ustava odnose se samo na pravosuđe i njima se ne menjaju drugi delovi Ustava.

Povodom referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, Republicka izborna komisija je odredila 10 glasačkih mesta u inostranstvu.

Skupština Kosova nije dopustila Srbima da glasaju, jer je usvojila Rezoluciju protiv organizovanja srpskog referenduma na KiM.

Republička izborna komisija (RIK) obavestiće javnost o toku referendumskog izjašnjavanja na pet konferencija za novinare. RIK je najavio da će pres konferencije biti održane u pet redovnih termina – u 10, 12, 14, 16 i 18 sati, a po potrebi će organizovati i vanredne konferencije za novinare.

Referendumski dan pratiće i Crta, koja će kao domaća posmatračka misija, održati dve redovne konferencije za medije – prvu u 16.30 i potom posle zatvaranja glasačkih mesta i prebrojavanja glasova, posle 21.30 časova.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar