Keks i mleko su verovatno prva asocijacija na detinjstvo. Svako jutro pre škole, na stolu bi se našla čaša mleka sa tanjirićem keksa, ili činija u koju je keks izlomljen i preliven mlekom.
Ovo je definitivno savršen doručak i poslastica, kojoj često pribegavaju i stariji u potrazi za nečim slatkim, prisećajući se detinjstva.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Osim ukusa, da li postoji još razloga zašto treba češće da se okrećete ovakvom doručku ili užini?
Prvo, omekšavanje. Sa godinama, ljudima zubi slabe, pa tvrda hrana postaje malo rizičnija za konzumiranje. Omekšavanje koje pruža mleko, ali i čaj i kafa, učiniće keks, naročito onaj tvrđiu, pravljen po britanskoj recepturi, bezbednijim za starije.
Što se tiče ukusa, potapanje ima dve funkcije: ujednačavanje ukusa i naglašavanje ukusa.
Godine 2016, Metju Hartings, profesor hemije na jednom američkom univerzitetu, rekao je da zbog hemijskih jedinjenja koja deluju na našim jezicima, ova kombinacija predstavlja jedan potpuno drugačiji doživljaj od odvojenog konzumiranja dve namirnice.

Mleko je puno emulgatora, koji sprečavaju da se masnoća odvaja kada se ono čuva u frižideru. Ovi emulgatori, prema rečima profesora, pomažu kolačiću da omekša,i naglašavaju njegovu aromu, što omogućava receptorima ukusa na vašem jeziku da je brže i jače osete.
Masnoća u mleku takođe prigušuje sve oštre ili previše slatke ukuse, kao i sintetičke ukuse koji neminovno prelaze na poslasticu kad se ona nalazi u plastičnom ili kartonskom pakovanju.

Čaj i kafa nude drugačije iskustvo. Dobijate isti efekat omekšavanja koji dobijate i od mleka, bez prigušujućih efekata masti, zajedno sa gomilom različitih, ukusnih molekula, od kojih se neki mogu naći i u napitku i u kolačićima.
Ova hemijska jedinjenja stupaju u interakciju jedna sa drugima, oblažu vaše jezike i dopiru do nosa, omogućavajući vam da doživite ovu užinu na potpuno nov i zanimljiv način.
Gorki ukus kafe i čaja ublažava slatkoću keksa, razlažući šećere. Isto tako, keks ublažava gorčinu ovih napitaka.
Sok, sa druge strane, nema potrebna svojstva i dovoljno jaku aromu da bi popravio ukus keksa, pa je u redu da ga pijete uz keks, ali umakanje baš i nije primamljivo.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)