Jazavac iskopao BLAGO neviđenih razmera: Ljudi pohrlili u PEĆINU gde su bile IZBEGLICE, ispod ima još

Španac je ugledao razbacane novčiće, pa pozvao arheologe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay free images/Beeki

Arheolozi u Španiji došli do neverovatnog otkrića, a sve zbog jednog jazavca. Životinja se ukopala u pukotinu u steni, unutar pećine La Kuesta, u regiji Asturias, i iskopala više od 200 rimskih kovanica, koje su bile skrivene vekovima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Novčiće je onda otkrio meštanin Roberto Garsija, a zatim je pozvao arheologe, predvođene Alfonsom Fanjulom, koji veruje da je jazavac tražio hranu ili kopao gnezdo, prenosi CNN.

– Kada smo stigli pronašli smo rupu koja je vodila do jazavičijeg legla, a tlo oko njega bilo je puno novčića – rekao je Fanjul za CNN u ponedeljak, dodajući da je jazavac iskopao više od 90 novčića.

Tim je potom izveo arheološka iskopavanja u kojima je pronađeno ukupno 209 novčića koji datiraju od 200. do 400. godine p.n.e. To odgovara kasno rimskom razdoblju, kada su varvari, poput Sueba, stigli na Iberijsko poluostrvo. Fanjul veruje da su kovanice sakrile izbeglice koje su se sklonile na tom području.

– Mislimo da je to odraz društvene i političke nestabilnosti koja je došla zajedno s padom Rima i dolaskom grupa varvara u severnu Španiju.

Trenutno se čiste novčići koji će biti izloženi u Arheološkom muzeju Asturije, rekao je Fanjul, koji ove godine planira da sprovede dalja istraživanja na tom lokalitetu.

– Izvadili smo prve naslage, ali mislimo da ima još puno toga – rekao je, dodajući da je to već najveća rimska ostava pronađena u pećini u Španiji.

To je jedinstven trenutak o kojem sanjate od malih nogu. Izuzetan momenat za koji nikada ne mislite da ćete ga doživeti kao arheolog – kazao je stručnjak.

Fanjul veruje da će predstojeća iskopavanja poboljšati naše razumevanje pada Rimskog carstva i uspona srednjevekovnih kraljevstava severne Španije.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs, CNN

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar