Savet stručnjaka: Na decu ne treba da vičete, već da im ŠAPUĆETE, evo zbog čega (VIDEO)

Nije retka situacija da se deca usprotive istom merom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Podizanje dece ume da bude neverovatno stresno, pa vikanje kao reakcija, izazvana nervozom, deluje sasvim prirodno i opravdano.

Iako ono predstavlja jednu od ustaljenijih metoda vaspitanja, kojom se detetu uglavnom izriče zabrana ili, posle nekoliko mirnih pokušaja, objašnjava kako treba da se ponaša, vikanje zapravo može da bude veoma kontraproduktivno, pokazale su studije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovakav način ophođenja prema detetu, može da izazove u njemu otpor, nepoverenje pa i strah, te na brojne negativne načine da utiče na razvoj i kasnije ponašanje.

Tia Slajtman, savetnica za roditelje i urednica sajta “Tia Slightman Parenting Solutions”, aktivna na društvenoj mreži Tik Tok, kaže da vikanje na decu podiže nivo kortizola, hormona stresa, kod deteta.

Kako stres može da blokira pojedine moždane funkcije, velika je verovatnoća da vas deca u tim momentima uopšte ne čuju. Deca su uplašena vašim visokim tonom, a buka je jedino što zaista čuju, dok se reči i poenta potpuno gube.

Takođe, nije retka situacija da se deca usprotive roditeljima, uglavnom na isti način.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Takvo ponašanje može da učini i da se dete otuđi od vas i zatvori u sebe, odnosno da izgubi poverenje, što vam može predstavljati veliki problem u kasnijem odrastanju. Umesto toga, Tia preporučuje da svojoj deci šapućete. Vaš nizak ton, učiniće ih radoznalim za ono što imate da kažete.

U videu koji je objavila, Tia je, svesna koliko roditeljstvo ume da bude stresno, poručila:

– Kada se osećate kao da ćete eksplodirati, kada osetite da ćete izgubiti razum jer vaša deca ne rade ono što želite da rade, vi na kraju eksplodirate poput vulkana i počnete da vičete. Deca tada prelaze u “režim straha”. Nivo kortizola im raste i oni beže ili se bore.

Ona, takođe, savetuje da isprobate mirniju metodu:

– Želim da isprobate ovaj trik. Umesto da vičete, vi šapućite. Kada osetite da ćete eksplodirati, duboko udahnite i recite ono što imate tiho.

Ceo video sa savetima možete pogledati u nastavku:

@parentingcoach

Simplest tip to stop yelling at your kids! #holidayparentingtips #stopyelling #parnetingtips #exhaustedmom #mentalhealth #fightorflight #parentingstress #stressedmom #stresseddad #tiredofyelling #parenthood #helpingmoms #holidayshacks #dmformoreinfo #foryoupage#edutiktok #learningtoparent #12days #whisper #powerstruggles

♬ Home For Christmas Instrumental – SAMUEL GRACE

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, mirror.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar